In ATENTIA ABSOLVENTILOR de liceu PROMOTA 2016

Absolventii de liceu promotia 2016 se pot prezenta pentru inregistrare ca persoane in cautarea unui loc de munca ca etapa prealabila si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj in intervalul 04 iunie – 02 august 2016(incusiv).

Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002 absolventii trebuie sa se prezinte la agentiile pentru ocupare in raza carora isi au domiciliul in termen de 60 de zile de la absolvire. 
 
In cazul absolventilor de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile incepe pe 4 iunie, avand in vedere Ordinul nr. 4496/2015 al Ministerului Educatiei Nationale privind structura anului scolar 2015-2016 conform caruia “Cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 3 iunie 2016”
 
In situatia in care unii tineri mai au corigente, si nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, acestia se pot prezenta tot in termen de 60 de zile de la sustinerea si  promovarea examenului de corigenta. In acest sens adeverinta eliberata de institutia de invatamant va specifica data promovarii examenului de corigenta.
 
Daca absolventii aflati in una din situatiile de mai sus nu se prezinta in intervalul de 60 de zile de la absolvire,  au dreptul sa se prezinte in continuare sa se inregistreze ca persoane in cautarea unui loc de munca dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.
 
In vederea inregistrarii la agentiile de ocupare, absolventii trebuie sa prezinte:
– Act de identitate fotocopie si original;
– Certificat de nastere fotocopie si original;
– Act de studii fotocopie si original(adeverinta de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalureat dupa caz)
– Adeverinta eliberata de medicul de familie din care sa rezulte daca este ”apt de munca” sau „ clinic sanatos”.
Indemnizatia de somaj se va acorda de la data de 03 august 2016 in situatia in care cererea va fi inregistrata in termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire(03 august 2016-12 august 2016) sau de la data inregistrarii cererii de acordare a indemnizatiei de somaj daca cererea este inregistrata dupa expirarea celor 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data absolvirii(maxim 3 iunie 2017) .
 
Absolventii pot beneficia de acest drept o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
 
Nu pot beneficia de indemnizatia de somaj absolventii care la momentul solicitarii acestui drept urmeaza o forma de invatamant. 
 
De asemenea, nu pot solicita indemnizatia nici absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care la momentul solicitarii dreptului au promovat concursul de rezidentiat.”
 
Absolventii promotiei 2016, inregistrati in evidenta Agentie Judetene pentru Ocupare Fortei de Munca Botosani pot beneficia in mod gratuit, de:
– informare si consiliere profesionala;
– mediere pentru identificarea unui loc de munca;
– formare profesionala gratuita prin programe care asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea, specializarea;
– prime la incadrarea in munca si prime de mobilitate .
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.