Dupa ce s-a plans telefonic la Realitatea TV ca a primit utilaje vechi, care deja s-au defectat si ca din aceasta cauza sunt 80.000 de sinistrati, prefectul de Botosani Costica Macaleti a avut parte de o alta surpriza. Ministrul de Interne Mircea Dusa i-a cerut demisia in direct la TV. Ulterior, prefectul Macaleti a revenit cu precizari.
Prefectul de Botosani, Costica Macaleti, a anuntat ca in judetul Botosani sunt 27 de comune izolate din cauza vremii si aproximativ 80.000 de sinistrati. El a acuzat CNADNR ca a pus la dispozitie, pentru deszapezire, utilaje vechi de 50 de ani si defecte.
„Am cerut ajutor pentru freze din prima faza a codului galben, mi s-au trimis freze, dar sunt foarte vechi si defecte. Aseara am primit 14 freze si am ramas cu 4 (…) Lucram cu utilajele contractate de CNADNR. Disponibilitatea CNADNR a fost, insa frezele sunt foarte vechi, de 50 de ani, foarte defecte”, a precizat prefectul Macaleti.
Ministrul de Interne, Mircea Dusa i-a cerut demisia prefectului. El a sustinut, la Realitatea TV, ca cei 80.000 oameni nu sunt sinistrati, in conditiile in care se poate ajunge la respectivele persoane cu utilaje grele.
„Termenul de sinistrati nu e corect. Sunt 27 de sate izolate la care exista acces cu utilaje grele, cu vole, nu se poate circula cu Dacia. Dar asta nu inseamna ca sunt sinistrate, sunt izolate fata de centrele urbane din zona, dar nu sunt sinistrate. I-am pus la dispozitie prefectului toate solicitarile: utilaje trimise din toata Moldova, i-am asigurat motorina, domnului prefect i-am solicitat sa-si dea demisia, la fel si prefectului de Neamt”, a declarat ministrul Dusa.
Ulterior, prefectul Macaleti a revenit cu precizari. Acesta a facut apel si la Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, explicand ca termenul „sinistrat” are intelesul de persoana care a suferit pagube mari de pe urma unei calamitati naturale.
Prefectul de Botosani atrage atentia ca interpretarea declaratiei sale prin folosirea acestui cuvant este nu doar departe de realitate, ci in masura sa creeze o stare de panica in randul populatiei din Botosani.
„Am declarat ca in Botosani sunt 27 de localitati izolate spre care nu se poate circula decat cu utilaje de urgenta si pentru stricta necesitate. Ca in aceste localitati locuiesc circa 80.000 de botosaneni este adevarat, dar aceste persoane nu sunt sinistrate. Se lucreaza 24 de ore din 24 cu toate utilajele din Botosani si din alte judete pentru a deschide drumurile pentru intreaga circulatie. Nu sunt persoane care sa fi suferit pagube mari in aceste zile din cauza zapezii. S-au salvat vieti, s-au transportat pacienti la spitale, s-au realimentat localitati cu energie electrica. Facem tot ce omeneste se poate face in lupta cu zapada de peste 5 metri”, a fost explicatia prefectului de Botosani.