Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti. Anul acesta o sarbatorim pe 25 mai.
Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi crestinii se saluta cu „Hristos S-a inaltat!” si „Adevarat S-a inaltat!”. IPS Bartolomeu Anania afirma ca noi folosim acest salut fie din nestiinta, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserica. Si marturiseste ca noi sarbatorim Pastile cu asertiunea „Hristos a inviat!”, la care ni se raspunde cu confirmarea „Adevarat, a inviat!”, pentru ca Invierea nu a avut martori, ea a fost receptata cu indoieli si necredinta. In vreme ce Inaltarea Domnului a avut martori, ea a fost o despartire izvoritoare de lumina, deoarece ucenicii s-au intors in Ierusalim „cu bucurie mare”. Din acest motiv in cartile noastre de slujba nu exista o salutare similara cu aceea de la Sfintele Pasti.
De Ispas se leaga numeroase traditii si obiceiuri.
Ca de orice mare sarbatoare crestina, de Ispas este pacat sa muncesti la camp si prin casa, sa speli rufe, sa cosi sau sa faci alte treburi casnice.
Se spune ca e pacat si sa te certi cu cineva, sa ii provoci suparare sau sa gasesti motive pentru a fi tu suparat. E pacat sa vorbesti de rau pe cineva care nu ti-a facut niciun rau. Si tot in aceasta zi este bine sa te impaci cu cine ai fost certat, pentru ca a tine manie este, de asemenea, un mare pacat, mai ales in aceasta inaltatoare sarbatoare a crestinatatii.
Legenda spune ca Ispas a fost un martor ocular la Inalţarea Domnului, alaturi de Apostoli. El era un om bun si vesel si, de aceea, la praznicul Inaltarii Domnului este bine ca oamenii sa-i urmeze exemplul: sa fie bine dispusi, sa evite supararile si sa nu-si faca necazuri unul altuia.
Ispasul este sarbatoarea reconcilierii, de aceea sarbatoarea Inaltarii este o zi de impacare, de reconciliere cu rudele si prietenii in comunitatea in care au domnit resentimentele. In familia care respecta aceste traditii va domina veselia, iar necazurile si ghinioanele se vor indeparta de gospodaria respectiva, familia va avea parte de sanatate in acel an.
De Inaltarea Domnului, in multe zone geografice din tara se organizeaza Mosii de Ispas, se fac pomeniri la biserica pentru rudele decedate.