Home Actualitate INTAMPINAREA DOMNULUI – TRADITII si OBICEIURI. Semnul care prevesteste venirea primaverii

INTAMPINAREA DOMNULUI – TRADITII si OBICEIURI. Semnul care prevesteste venirea primaverii

Biserica ortodoxa marcheaza la 40 zile dupa Craciun, pe 2 februarie, Intampinarea Domnului, zi in care spiritualitatea populara pastreaza sarbatoarea numita Stretenie sau Ziua Ursului.

Se considera ca in aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, sarbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic. 
 
Tot credinta populara aminteste si faptul ca cine lucreaza pe 2 februarie va cadea in boala si i se va stramba gura. In popor, praznicul este cunoscut sub denumirea de Stretenia si cinsteste ziua aducerii pruncului Dumnezeiesc la Templul din Ierusalim de sfanta lui mama si de dreptul Iosif.
 
Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40-a zi de la nastere.
 
In acest moment se facea si curatirea mamei. In Templu sunt intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana.  “O alta dimensiune a praznicului Intampinarii Domnului este cea a imbratisarii omului de catre Dumnezeu si a lui Dumnezeu de catre om. Privegherea dreptului Simeon in negura veacurilor este paradigma asteptarii intregii istorii, iar imbratisarea Pruncului Iisus de catre batran este momentul in care umanitatea devine primitoare de Dumnezeu. Sarbatoarea este asadar si o consacrare a umanitatii Fiului in iubirea lui Dumnezeu”, explica pentru doxologia.ro, pr.dr. Ioan Valentin Istrati.
 
Ce sa faci ca sa fii sanatos 
 
In credinta populara, ziua de 2 februarie este cunoscuta sub denumirea de Ziua Ursului. Ca sa fie sanatosi, copiii erau unsi cu grasime de urs si se credea ca astfel puterea acestui animal era transferata asupra lor. 
Bolnavii de „sperietoare” erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par de urs. 
Se mai zice despre Stretenie ca este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naste sau cine face nunta in aceasta zi va avea parte numai de necazuri si nu-i va merge bine.
 
Batranii fac prognoze meteo 
 
Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani.
 
Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii. 
 
“Tot  de Ziua Ursului, in functie de starea vremii, batranii faceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevarat „grafic” al semanaturilor de primavara”, spun specialistii in Etnografie si Foclor de la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi.
 
sursa: crestinortodox.ro
 

Exit mobile version