Intrarea în sistem a funcționarilor publici se va face prin concurs național

Primul concurs național pentru debutanți, dar și pentru înalți funcționari publici va fi organizat în anul 2022.

Intrarea în sistem a funcționarilor publici se va face prin concurs național organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, care a fost lansat pe 16 septembrie.

„În acest moment, ca să devii funcționar public, găsești un post liber în administrație, dai concurs pentru postul respectiv și devii automat funcționar public. Or, de acum încolo se va face în felul următor: oricine vrea să fie funcționar public dă un concurs la nivel național, cu subiecte unice, în care i se testează anumite competențe, pentru a ști că are un minim nivel acceptat de profesionalism, niște standarde destul de înalte fără de care nu poate intra în sistem. După ce intră în corpul funcționarilor publici prin acest concurs național, vede la diverse instituții posturi disponibile. Dacă este un post juridic acolo, trebuie să mai dea un concurs de specialitate pe juridic (…), dar intrarea în sistemul funcționarilor publici se va face prin acest concurs național”, a declarat președintele ANFP, Violeta Vijulie, cu prilejul lansării proiectului „Transparență și competență în sectorul public”.

Ea a menționat că ANFP va organiza anul următor pentru prima dată acest concurs național pentru debutanți, dar și pentru înalți funcționari publici.

„În 2-3 ani, absolut toți funcționarii publici din sistem vor trebui să treacă acest concurs național cu subiecte unice, care se va da la ANFP, altfel nu vor putea să-și continue cariera de funcționari publici”, a spus Violeta Vijulie.

De asemenea, în cadrul proiectului „Transparență și competență în sectorul public” va fi creată baza de date cu bugetarii din România.

„În momentul de față sunt aproximativ 1.200.000 de bugetari în România. Dintre aceștia, aproximativ 300.000 lucrează în administrația publică și dintre cei 300.000, aproximativ 140.000 sunt funcționari publici. Din totalul bugetarilor din România, funcționari publici sunt numai 11%. Baza de date cu toți bugetarii se face pe modelul bazei de date cu funcționari publici care există deja în ANFP și în care lucrăm cu aproximativ 4.000 de instituții, iar pe acel model creăm baza de date cu toți bugetarii și vom ajunge la un cumul de 13.700 de instituții care vor fi conectate la acest sistem informatic”, a mai spus Violeta Vijulie.

De asemenea, ea a precizat că prin acest proiect 7.500 de angajați din administrația publică vor fi pregătiți în domeniile resurse umane și digitalizare de către cadre didactice ale Universității „Babeș-Bolyai”. Potrivit Violetei Vijulie, pentru fiecare post din administrație publică trebuie să existe aceeași fișă de post, salarizare, același concurs.

„Vreau să am un om la fel de bun și în Ministerul Finanțelor, și la Primăria Ciorogârla (…) În România este un decalaj foarte mare între mediul rural și urban. Dacă noi continuăm cu această diferențiere, decalajul se va adânci, or noi vrem ca și mediul rural să se ridice”, a explicat președintele ANFP, Violeta Vijulie.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.