INUNDATII provocate de topirea zapezii

In ultimele 24 de ore au aparut evolutii in ceea ce privește fenomenele hidrologice din zona de nord a tarii. Astfel, Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR) informeaza ca duminica, 5 februarie 2017 ora 14:15, pe raul Dorna la cofluenta cu raul Tesna aglomerarea de gheata este de 100 m, iar la 800 m in aval de confluenta s-a format o alta aglomerare de gheata cu lungimea de 1,5 km, pana in apropiere de dealul Floreni.

Raul Dorna este monitorizat in permanenta de specialistii din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Suceava, care au anuntat deja Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Vatra Dornei.

”Avand in vedere evolutiile din ultimele ore si, in special, amploarea fenomenului din bazinul raului Bistrita, in aceasta dimineata am cerut directorilor administratiilor bazinale si sistemelor de gospodarire a apelor din zonele afectate sa se deplaseze in teren in vederea coordonarii tuturor masurilor şi actiunilor de interventie, impreuna cu ceilalti factori implicati in aceasta actiune. Tinand cont de prognoza evolutiei fenomenelor, am solicitat specialiştilor din cadrul A. N Apele Romane sa se implice activ in gestionarea situatiei cu care ne confruntam”, a declarat Adriana PETCU, ministrul Apelor si Padurilor.

Ultimele date furnizate de ANAR arata ca debitele au fost in creştere din cauza efectului combinat al precipitatiilor cazute in interval, cedarii apei din stratul de zapada, evolutiei formatiunilor de gheata si propagarii.

Cresteri mai insemnate de niveluri, cu situarea acestora in interval peste COTELE DE APARARE, din cauza precipitatiilor cazute, propagarii, dislocarii podurilor de gheata si aglomerarii gheturilor in aval sunt inregistrate pe raurile: Iza, Tur, Somes, Lapus, Crisul Negru si Crisul Alb.

In acest interval, echipele de interventie ale ANAR din cadrul administratiilor bazinale si sistemelor de gospodarire a apelor din zonele afectate au actionat, simultan, in mai multe bazine hidrografice: Somes, Tarna Mare, Turt, Bistrita, Dorna, Muresul Superior, Aries, Muresul Mijlociu, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb si Barcau.

In total, ANAR are in dispozitiv aproximativ 700 de persoane. In cadrul dispeceratelor si statiilor hidrologice se asigura permanenta si a fost dublat personalul. Cei peste 350 de specialisti ai ANAR care au intervenit in teren au actionat cu 54 de autoutilitare, 23 de utilaje, 6 motopompe si au folosit 6900 de saci de nisip.

Pentru perioada urmatoare, prognoza Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) arata ca, in prima parte a intervalului de prognoza, debitele medii zilnice vor fi in creştere din cauza efectului combinat al precipitatiilor lichide prevazute, cedarii apei din stratul de zapada, evolutiei formatiunilor de gheata şi propagarii. Creşteri mai importante se vor inregistra pe raurile din centrul şi nordul tarii, unde sunt posibile depaşiri ale COTELOR DE APARARE.

Pe raurile din nordul si centrul tarii se pot produce, tot in prima parte a intervalului, cresteri artificiale semnificative de niveluri cu posibile efecte de inundatii locale pe unele sectoare de rau din cauza dislocarii podurilor de gheata si ingramadirii gheturilor.

In partea a doua a intervalului debitele medii zilnice vor fi in general in scadere, exceptand cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor mari din jumatatea de vest a tarii, unde vor fi in crestere prin propagare, iar formatiunile de gheata (gheata la maluri, naboi, pod de gheata), vor fi in intensificare si extindere mai ales pe raurile din nordul si centrul tarii.

Avand in vedere situatia expusa, INHGA va mentine, in continuare, avertizarea hidrologica emisa in cursul acestei zile.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.