Home Actualitate IONUT NASLEU NOBODY (zis si Mana Larga) a spart zeci de milioane...

IONUT NASLEU NOBODY (zis si Mana Larga) a spart zeci de milioane de euro

Aceasta este o stire fara prea mare circulatie sau insemnatate, la prima vedere. Insa povestea demiterii lui Nasleu ascunde detalii despre un tip de afacere care a imbogatit oameni orientati, conectati – poate cel mai potrivit exemplu este Gigi Becali.

O afacere care, pentru o functionare impecabila, presupune ungerea unor rotite care se gasesc la autoritati locale, centrale, chiar si in justitie.

O afacere de zeci de milioane de euro pe care statul roman ii plateste acestei tagme a oamenilor conectati si orientati.

Aproape totul este la vedere, pentru a pastra o aparenta de legalitate si corectitudine. Se emit acte, se dau hotarari judecatoresti, se fac expertize. Insa sunt si cateva secrete, bine ascunse atat de cei direct implicati cat si de cei care stiu ce se intampla si ar putea avea un cuvant de spus de exemplu premierul Victor Ponta.

Cariera si legaturile lui Ionut Nasleu

In Timisoara, Ionut Nasleu este cunoscut ca protejatul primarului Nicolae Robu (care este si presedintele filialei PNL Timis). Fost PRM-ist, de vreo doi ani liberal, Ionut Nasleu a ocupat diverse functii in aparatul administratiei locale din Timisoara, beneficiind de sustinerea neobosita a primarului.

Presa locala ii face un portret in doua fraze:

„A primit de la Primaria Timisoara o locuinta, pe motiv ca e caz social. Are loc in loja idolului sau, Gigi Becali, sta aproape de regii manelelor, (e de notorietate ca Nasleu e un infocat manelist), are gagica de doua ori mai tanara decat el etc.”, scrie publicatia micnews.ro.

Insa presa timisoreana arata ca Ionut Nasleu are si o intensa activitate politica, cu predilectie in zona de lobby – sau, mai pe romaneste, „combinatii politice”.

De exemplu in 2009 ar fi intermediat pactul dintre Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali atunci cand cei doi au fost alesi ca europarlamentari (Nasleu era la acea vreme membru PRM) sau ar fi sustinut intelegerea aceluiasi Gigi Becali cu staff-ul PNL in toamna anului trecut, cand acesta a fost ales in Parlamentul Romaniei pe listele PNL.

Insa marea lovitura in cariera profesionala si politica parea ca a dat-o la inceputul acestei veri, cand a primit functie importanta la Bucuresti: vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si rang de subsecretar de stat. Bomba s-a fasait repede – a fost demis, iar acum primarul Nicolae Robu ii cauta serviciu. La stat, bineinteles.

„In continuare, Ionut Nasleu are sustinerea mea pentru alte pozitii care se vor mai ivi. Nu am cerut nimanui explicatii. Numirile si destituirile nu sunt de competenta mea si am respect pentru competentele fiecarei persoane”, a declarat Nicolae Robu, citat de site-ul micnews.ro.

Clanul Becali si retrocedarile

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), institutia din subordinea prim-ministrului responsabila de retrocedari, a emis pe 27 iunie anul curent un titlu de despagubire in valoare record de 297,6 milioane de lei pentru o persoana care a depus dosar de retrocedare in 2010.

Extrem de important, la acea data Ionut Nasleu era onorabil vicepresedinte la ANRP.

In toata presa a aparut informatia ca beneficiarul titlului de despagubire este Vasile Geambazi, unul dintre nepotii lui Gigi Becali.

Nimeni din familia Becali nu a iesit public pentru clarificari, desi toata presa a comentat pe larg subiectul.

Povestea celor 300 de milioane de lei (circa 67 milioane de euro) este urmatoarea: bucuresteanca Rodica Brabeteanu a solicitat, in 2005, retrocedarea a 28,5 hectare de la Comisia Locala a municipiului Voluntari (judetul Ilfov).

Potrivit datelor de la dosarul din instanta, Comisia i-a recunoscut acesteia dreptul la 21,7 hectare, suprafata ocupata de constructii. Un an mai tarziu, in decembrie 2006, in fata unui notar, fiul si mostenitorul Rodicai Brabeteanu a cesionat drepturile litigioase ale celor 28,5 de hectare catre Luminita si Gigi Becali.

Latifundiarul din Pipera i-a platit atunci mostenitorului un milion de euro, potrivit contractului de cesiune incheiat la notariat. Dupa trei ani, in septembrie 2009, Gigi Becali (in iunie fusese ales europarlamentar) a cesionat drepturile pentru cele 28,5 hectare nepotului sau favorit, Vasile Geambazi.

Afacerea s-a incheiat pentru numai 100.000 de euro. Tanarul afacerist Vasile Geambazi (32 ani) este fiul Domnicai Becali, sora lui Gigi Becali.

Impreuna cu tatal sau detine oficial Clubul de Fotbal Steaua: Constantin Geambazi are 56% din actiuni, iar Vasile Becali alte 37%. Acesta din urma este director general al firmei de constructii Arcom SA, controlata de Gigi Becali.

Punerea in plata a despagubirilor catre clanul Becali a venit dupa o perioada de suspendare a platilor, pe fondul modificarii legislatiei. In aprilie, Guvernul si-a asumat raspunderea pentru o noua lege de despagubiri.

Potrivit noii legi de retrocedare (numarul 165/2013), in situatia in care titularul a instrainat drepturile care i se cuvin, cesionarul ar trebui sa incaseze doar 15% compensatia primita. De exemplu, daca drepturile obtinute in instanta ale cesionarului sunt de 300 de lei, atunci ar trebui sa incaseze doar 45 de lei de la bugetul de stat.

In cazul in care despagubirile se platesc titularului sau mostenitorilor, compensatia se va plati integral.

Modificarea legii a fost facuta in asa maniera incat exact cumparatorii drepturilor de despagubire, acei oameni conectati si orientati, sa-si piarda apetitul pentru astfel de afaceri prin introducerea de impozite prohibitive.

Primii la coada sunt cesionarii

Reluarea procesului de despagubire la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor prin acordarea unui titlu de compensatie cu o valoare record de 300 milioane de lei unui cesionar, si nu unui fost proprietar arata ca retrocedarile sunt in Romania in continuare o afacere pentru cei care au cumparat drepturi de litigioase in timp ce fostii proprietari de drept asteapta si acum la coada. Dar fostii proprietari purtati ani buni pe drumuri nu au ceva: un om in interior, de exemplu.

Practic de asta se hotarasc sa-si vanda drepturile pe maruntis unora ca Becali, pentru ca prefera sa primeasca ceva, cat de putin, decat sa fie dusi cu vorba cu anii de autoritati.

Pentru ca asta este concluzia: ca sa urgenteze punerea in plata a celor 300 de milioane de lei, oamenii latifundiarului din Pipera au beneficiat de competentele lui Ionut Nasleu, prieten al lui Becali si intamplator aflat intr-o functie cheie in sistem. Desi nu se poate spune cat de legala a fost punerea in plata a dosarului lui Geambazi, cert este ca acesta a beneficiat de finalizarea cazului inca de la reluarea procesului de despagubire de catre ANRP.

Premierul Victor Ponta probabil ca a aflat despre combinatie abia dupa ce aceasta s-a facut deja. Fara sa stea pe ganduri, la cateva zile l-a demis, scurt si fara explicatii, pe timisoreanul ajuns mare om in capitala.

„Este evident ca Ionut Nasleu a fost demis pentru acordarea despagubirii in cazul Becali-Geambazi. Intrebarea mea este de ce nu a mers mai departe premierul cu acest caz clasic de coruptie”, sustine un apropiat al premierului Victor Ponta. Raspunsul ar putea fi faptul ca Legea 165/2013 nu este sufient de clara.

George Baesu, presedintele ANRP, sustine ca in cazul titlului de despagubire de 300 milioane lei nu se aplica impozitul de 85% pentru ca decizia de despagubire a fost emisa de catre instanta de judecata in baza legii vechi, care nu supraimpoziteaza cesionarii de drepturi litigioase.

Pe de alta parte, avocatul Gheorghe Piperea a spus: „Daca impozitul de 85% nu se aplica dosarelor vechi, atunci acest impozit este doar o masura populista si nu are nici un efect pentru ca mare parte din dosare au fost tranzactionate in trecut”.

Insa ca sa nu mai astepte astfel de clarificari, dosarul lui Geambazi a fost introdus in plata si este greu de crezut ca va mai intoarce cineva acest dosar. Dar acesta nu este ultimul dosar al clanului Becali de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

Intr-un alt proces, tras parca la indigo cu cel de 300 de milioane de lei, nepotul lui Becali cere de la ANRP alti 205,3 milioane de lei de lei (aproximativ 45 de milioane de euro), dar si penalitati de 200 de lei pentru fiecare zi de intarziere. Insa din pacate pentru familia specializata in retrocedari, Ionut Nasleu este la Timisoara, in asteptarea unui post de directoras pe la vreo institutie de stat, nu mai este ditamai vicepresedintele ANRP. (Autor: Voicu Maria; Foto: Padure Mihai)

Exit mobile version