Masuri de fluidizare a traficului la frontiera cu Republica Moldova

In primele trei zile ale anului 2017, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 378.000 de persoane, dintre care 171.000 pe sensul de iesire din tara si 207.000 pe sensul de intrare in tara. In aceeasi perioada a anului 2016, au trecut frontiera 389.000 persoane.

Politia de Frontiera Romana a dispus masuri de suplimentare a personalului, sens in care peste 3.000 de politisti de frontiera au desfasurat, zilnic, activitati de supraveghere si control la frontiera de stat.

De asemenea, a fost folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, in limita configuratiei acestora si in cele mai tranzitate, in functie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau iesire in/din tara, precum si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, astfel incat formalitatile de frontiera sa se efectueze cu operativitate.

Cele mai mari valori de trafic, intr-un timp scurt, au fost inregistrate la frontiera de vest, pe sensul de iesire din Romania insa, in urma gestionarii situatiei prin dispunerea unor masuri imediate de fluidizare, media timpilor de asteptare la frontiera rareori a depasit 30 de minute.

La frontiera de est, respectiv P.T.F. Albita, in anumite intervale de timp, media timpilor de asteptare la intrarea in Romania a depasit 60 minute, fiind suplimentat numarul arterelor de control pe sensul de intrare in tara si numarul politistilor de frontiera care isi desfasurau activitatea la controlul documentelor.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul tarii, pe unde au trecut aproximativ 137.000 persoane, cele aeroportuare – 111.000 persoane, dar si cele de la frontiera cu R. Moldova – 59.000 persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontiera a fost P.T.F. Aeroport Henri Coanda cu un trafic de peste 75.000 persoane, urmat de P.T.F. Nadlac II cu peste 33.800 persoane si P.T.F. Bors unde politistii de frontiera au verificat peste 33.600 persoane. Totodata, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontiera a fost Albita, cu un trafic de peste 25.800 treceri persoane.

Recomandari:
Avand in vedere ca in perioada urmatoare se celebreaza sarbatorile de iarna pe rit vechi, se estimeaza cresteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare in tara, cauzate de numarul mare de persoane care vin in scop turistic in Romania.

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera recomanda in continuare participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

Pe frontiera romano-moldoveana:
· pe raza jud. Galati: P.T.F. Oancea-Cahul
P.T.F. Galati-Giurgiulesti
· pe raza jud. Vaslui : P.T.F. Albita-Leuseni
· pe raza jud. Iasi: P.T.F. Sculeni-Sculeni
· pe raza jud. Botosani: P.T.F. Radauti – Prut-Lipcani
P.T.F. Stinca-Costesti

Reamintim participantilor la trafic ca, Politia de Frontiera Romana a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz. De asemenea, informatii privind punctele de trecere ale frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

comunicat – Centrul de Informare si Relatii Publice din cadrul
Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.