Masuri de fluidizare a traficului la frontiera de est pe perioada sezonului estival

Avand in vedere ca a inceput sezonul estival, din experienta anilor anteriori, in punctele de trecere a frontierei se estimeaza cresteri ale traficului de persoane si mijloace de transport. Aceste valori de trafic sunt determinte de numarul mare de cetaţeni din Republica Moldova care isi petrec vacantele in afara granitelor tarii de origine, de cei care se intorc de la munca din state ale Uniunii Europene sau sunt cursanti ai unor institutii de invatamant din Romania si se deplaseaza la domiciliu in vacanta.

In acelasi timp cresterea valorilor de trafic, se datoreaza faptului ca incepand cu luna iunie a anului 2015 cetatenii Uniunii Europene pot circula in Republica Moldova doar cu cartea de identitate.

In acest sens, conducerera Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dispus toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si asigurarea unui control operativ.

Masuri:
1. pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numarul politistilor de frontiera care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor; astfel, in aceasta perioada, aproximativ 1.050 politisti de frontiera vor desfasura, zilnic, activitati de supraveghere si control a frontierei de stat;
2. subliniem faptul ca este folosita la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, in limita configuratiei acestora, in functie de valorile de trafic, in fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau iesire din tara, dupa caz;
3. pentru rezolvarea, in comun, a problemelor turistilor, dar si ale localnicilor au fost optimizate relatiile de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala;
4. pentru rezolvarea situatiilor deosebite si fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Politiei de Frontiera Romane se mentin in stare de operativitate toate mijloacele de comunicatii si informatica, iar personalul din subordine este pregatit sa intervina rapid in zona de competenta;
5. se asigura supravegherea sporita a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere.

Reamintim ca, incepand cu data de 07.04.2017, atat Politia de Frontiera Romana, cat si autoritatile de frontiera ale statelor vecine din Ungaria si Bulgaria, efectueaza verificari sistematice la intrarea si iesirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificari sistematice constau in verificarea documentelor de calatorie si consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiaza de dreptul la libera circulatie in temeiul dreptului UE.
In acelasi timp, au fost dispuse masurile necesare pentru o supraveghere sporita a frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a contrabandei cu bunuri de larg consum, in punctele de trecere a frontierei si in zona de competenta.

In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

Recomandari:

In conditiile in care, conform estimarilor, cel mai tranzitat punct de trecere va fi Punctul de Trecere a Frontierei Albita, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi recomanda, in continuare, participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

Totodata reamintim participantilor la traficul transfrontalier faptul ca au la dispozitie aplicatia Trafic On-line, dezvoltata de Politia de Frontiera Romana, ce poate fi accesata pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezinta informatii despre toate punctele de frontiera. Mai mult, aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

De asemenea, pentru informatii privind punctele de trecere a frontierei, despre calatoria in strainatate sau pentru sesizari privind diferite aspecte din sfera de competenta a Politiei de Frontiera cetatenii pot suna la numarul de telefon 021.9590, care functioneaza in regim permanent.

Conditii de calatorie pentru cetatenii romani minori:

In perioada urmatoare, multi copii calatoresc in afara granitelor tarii, fapt pentru care reamintim conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate. Legea 248/2005 actualizata prevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil – pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.
In conformitate cu prevederile legale in vigoare, politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
– in situatia in care calatoresc in strainatate insotiti de ambii parinti;
– in situatia in care calatoresc impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

In cazul parintilor divortati, chiar daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila insa cei doi parinti exercita in comun autoritatea parinteasca, acesta trebuie sa prezinte acordul autentificat al celuilalt parinte cu privire la iesirea din tara.

– in situatia in care sunt insotiti de o alta persoana fizica majora numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie:
v a ambilor parinti,
v a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila,
v a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Insotitorii minorilor, altii decat parintii, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera si extrasul de cazier judiciar. Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Acordul parintelui/parintilor/reprezentantului legal pentru efectuarea calatoriei in strainatate de catre un minor este materializat intr-o declaratie notariala care are forma si continutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul institutiei.

In urma modificarilor si completarilor la Legea 248/2005, incepand cu data de 06.10.2016, valabilitatea declaratiei date de catre parinte/parinti/reprezentantul legal pentru iesirea din Romania a unui cetatean roman minor poate fi de maximum 3 ani, iar din continutul ei se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei.

De asemenea, in cazul minorilor, cetateni romani cu domiciliul/resedinta in strainatate, care se deplaseaza insotiti in statul in care au domiciliul/resedinta, nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor/tutorilor la iesirea din Romania.

021.9590 – numar unic de apel al Politiei de Frontiera Romane

Reamintim ca numarul unic de informare al Politiei de Frontiera Romane, pe intreg teritoriul tarii, este 021.9590. Acest serviciu functioneaza non-stop, persoanele interesate putand primi informatii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, conditiile prevazute de legislatia in vigoare in functie de scopul calatoriei etc.

Totodata, apeland numarul 021.9590, cetatenii pot semnala incidente survenite in traficul transfrontalier, inregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii institutiei si implicit calitatii de functionar public cu statut special etc.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.