Home Actualitate Mobilitate urbana durabila: 2,3 miliarde de euro disponibili prin POR 2014-2020

Mobilitate urbana durabila: 2,3 miliarde de euro disponibili prin POR 2014-2020

Un buget de 2,3 miliarde de euro va fi alocat in perioada 2014-2020 exclusiv pentru proiecte de mobilitate urbana durabila, prin Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Ariile vizate sunt: imbunatatirea transportului public urban, a transportului electric si nemotorizat, investitiile destinate reducerii emisiilor de CO2 in zona urbana.

Investitiile pe care orasele le pot face prin acest program sunt
diversificate comparativ cu POR 2007-2013. Este vorba, de exemplu, despre achizitia de mijloace de transport public, modernizarea tramvaielor, sisteme e-ticketing, proiecte pilot de introducere a transportului public, terminale intermodale, statii de alimentare pentru vehicule electrice, reimpadurire urbana etc. Programul se adreseaza tuturor categoriilor de orase din tara.
 
Informatiile au fost prezentate marti, 16 iunie a.c. in Conferinta
Europeana privind Planurile de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD), organizata in perioada 16-17 iunie la Bucuresti, de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in cadrul Festivalului de dezvoltare urbana UrbanFest 2015.
 
MDRAP, in calitate de co-organizator, a fost reprezentat de domnul Gabriel Friptu, director general programe europene, care a subliniat nevoia de dezvoltare urbana si coerenta in interventii, si de doamna Diana Tenea, director general dezvoltare regionala si investitii.
 
„In Romania, prin Programul Operational Regional 2014-2020, finantat din fonduri europene, se asigura resurse financiare consistente pentru autoritatile locale si mediul de business. Autoritatile de management vor delega autoritatilor urbane constituite in cadrul municipiilor resedinte de judet selectia proiectelor identificate in baza Planurilor de mobilitate urbana durabila. De asemenea, se vor finanta si celelalte categorii de orase, indiferent de dimensiunea lor, pe baze competitive”, a declarat Gabriel Friptu.
 

MDRAP asigura, in acest domeniu, sprijin financiar, fiind si autoritate responsabila cu crearea cadrului legislativ. Astfel, prin POR 2007-2013 sunt finantate Planuri de mobilitate urbana durabila pentru Bucuresti si pentru cei 7 poli de crestere: Craiova, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Ploiesti, Brasov si Iasi. 

 
Totodata, pentru a veni in sprijinul autoritatilor administratiei publice locale pentru dezvoltarea si implementarea acestor noi instrumente de planificare urbana, ministerul are in lucru o metodologie de dezvoltare a PMUD, care va detalia prevederile Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
„Aceasta metodologie va ajuta la cresterea mobilitatii in cadrul oraselor, prin dezvoltarea modelelor de transport urban, iar acest lucru ne va ajuta sa reducem problemele din marile orase”, a declarat Diana Tenea.
 
comunicat
 

Exit mobile version