Modificari la Statutul functionarilor publici

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat in consultare publica, la 1 martie a.c., un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Proiectul de lege are ca principale obiective profesionalizarea functiei publice, asigurarea unei flexibilitati sporite in accesul la functia publica, cresterea eficientei activitatii functionarilor publici si modificarea sistemului de recrutare, prin organizarea de concursuri nationale pentru testarea competentelor generale, urmate de concursuri pe post, prin testarea competentelor profesionale specifice postului respectiv.

Prin publicarea proiectului, ministerul a urmarit tocmai respectarea transparentei in adoptarea actelor normative si colectarea de contributii pentru elaborarea celei mai bune variante de Statut al functionarilor publici.

Astfel, forma postata pe site este in curs de modificare, ca urmare a observatiilor si comentariilor primite in etapa de consultare publica. Forma actuala a proiectului de lege prevede, la art. 3, si transparenta, printre principiile care stau la baza exercitarii functiei publice.

Cu privire la prevederea ce stabileste ca raporturile de serviciu inceteaza de drept in cazul in care functionarul public are o pedeapsa definitiva privativa de libertate, cu executare, mentionam ca este vorba despre alinierea cu prevederile din Codul Muncii.

Reamintim ca 10 martie este termenul limita pana la care se pot depune observatii, cei interesati sa contribuie la imbunatatirea actului normativ pot face propuneri in scris la adresa info@mdrap.ro.

Precizam ca si alte prevederi incluse in varianta initiala pot fi modificate, in functie de propunerile si observatiile primite in etapa de consultare publica.

Proiectul a fost initiat pentru a transpune o serie de documente programatice elaborate la nivel national in ultimii ani, cum ar fi: Strategia pentru consolidarea administratiei publice 2014-2020 (HG nr. 909/2014), Strategia privind dezvoltarea functiei publice 2016-2020 (HG nr. 525/2016), Strategia privind formarea profesionala pentru administratia publica 2016-2020 (HG nr. 650/2016), dar si pentru a remedia deficiente de ordin tehnic din actualul Statut, inclusiv corelarea cu alte acte normative.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.