Cei care merg la nunti vor putea bea un pahar de vin sau bere fara sa fie sanctionati.
Anuntul legat de o serie de modificari facute la Codul Rutiera l-a dat premierul premierul Victor Ponta luni dimineata. Acesta a precizat ca modificarile au fost convenite cu ministrul de Interne, Radu Stroe.
O prima modificare vizeaza dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au incalcat serios legislatia rutiera.
Soferii care provoaca accidente cu victima sa nu mai poata conduce in baza dovezii de la procuror.
Astfel, nu va mai fi asteptata decizia instantei privind vinovatia sau nevinovatia acelei persoane pentru ca permisul sa fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luata de magistrati chiar in timpul derularii procesului.
„Doar in situatiile in care procurorul si judecatorul decid ca acea persoana nu reprezinta un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere”, a declarat Victor Ponta.
Permisul de conducerere va fi suspendat daca amenzile nu sunt platite in 30 de zile.
In al doilea rand, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-si plateau amenzile primite ca urmare a incalcarii legislatiei rutiere. Desi teoretic era posibila suspendarea permisului de conducere daca amenda nu era platita in 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus in practica deoarece politia rutiera nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care si-au platit amenzile.
Impreuna cu Ministerul de Finante s-a decis infiintarea unui cont unic in care toti contravenientii isi vor plati amenda, iar accesul politistilor la acest cont va fi unul foarte rapid.
Introducerea pragului de alcoolemie la 0,2 mg/l Coborarea limitei de alcoolemie pentru care se face dosar penal de la 0,8 mg/l la 0,5 mg/l.
De asemenea, au aparut modificari in ce priveste sanctionarea consumului de alcool la volan. De acum inainte soferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin inainte sa urce la volan, deoarece o alcoolemie de pana 0,2 g/l nu va fi sanctionata. Intre 0,2 mg/l si 0,5 mg/l, va fi socotita drept contraventie, iar peste 0,5 mg/l va intra sub incidenta legii penale.
„Pana la 0,2 (miligrame alcool pur in aerul expirat – n.r.) nu e nici macar contraventie. 0,2 inseamna un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 in sus – nu 0,8 – sa fie infractiune, exact cum se intampla in toata Europa – pana la 0,2 vorbesc de omul obisnuit care se duce la o nunta si gusta la un pahar de vin, nu e nici macar contraventie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contraventie, se suspenda permisul, iar de la 0,5 e infractiune”, a anuntat Victor Ponta.
„Am lucrat cu echipa domnului Stroe ca noul Cod sa-si atinga scopul: o siguranta mai mare pe drumurile publice si fara abuzuri impotriva soferilor”, a spus Victor Ponta.
Acesta a adaugat ca avizul final si procedura de adoptare a Codului Rutier vor fi decise la sedinta USL de luni.