NAȘTEREA MAICII DOMNULUI. Ce nu ai voie să faci!

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Fecioara Maria s-a născut din părinți foarte înaintați în vârstă, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor. Tatăl ei era din seminția lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron. Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului.

Acest eveniment este relatat numai de Tradiția Bisericii, consemnată în cărțile de cult și în unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea.

Născută în chip firesc din Drepții Ioachim și Ana, Maica Domnului a fost și rodul rugăciunilor părinților ei. Ea va fi cea aleasă să dăruiască trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prezentă și la copți și la sirieni, separați de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denotă că începutul ei trebuie pus între sinodul trei ecumenic (431) și sinodul al patrulea (451).

Această sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul și Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul în secolul al VI-lea. Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.

Ce nu ai voie să faci

Pe 8 septembrie, bărbații nu meșteresc și nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos și nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care își doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

În credința populară, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara și toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă și momentul în care noul anotimp începe să își intre în drepturi.

De asemenea, 8 septembrie este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac și își pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă și mai răcoroasă.

O altă superstiție românească spune că cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au șansă de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii, conform RTV.

Maica Domnului este ocrotitoarea fecioarelor, a mamelor, a femeilor nemăritate, a femeilor care își doresc un copil și a femeilor însărcinate, o prezență feminină menită să aline suferințele și necazurile feminine.

Nașterea Maicii Domnului reprezintă și un prilej de cinstire a memoriei celor dragi, trecuți pe lumea cealaltă. Gospodinele împart struguri și prune pentru sufletul lor.

În părțile maramureșene, ploaia în ziua de 8 septembrie este considerată drept un semn divin de rod și belșug. Ea anunță o toamnă îndelungată și capricioasă, cu ploi multe.

Dacă în schimb, în preajma Sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, perii și merii sunt în floare, se spune că toamna va fi lungă și însorită.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.