Noi reguli privind comercializarea echipamentelor ce pot provoca perturbatii electromagnetice

In cadrul sedintei din data de 6 iulie, Guvernul a adoptat Hotararea Guvernului care transpune in legislatia romaneasca noile prevederi europene cu privire la compatibilitatea electromagnetica.

Aceasta stabileste noi reguli privind obligatiile operatorilor economici activi pe piata echipamentelor – producatori, importatori si distribuitori de echipamente.
 
Hotararea Guvernului transpune in legislatia nationala Directiva 2014/30/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislatiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetica. 
 
Respectand cerintele de compatibilitate electromagnetica, echipamentele au capacitatea de a functiona fara a produce perturbatii electromagnetice care sa impiedice buna functionare a altor echipamente care functioneaza in apropiere. 
 
De asemenea, directiva europeana stabileste cerinte privitoare la protectia sanatatii si a sigurantei persoanelor si la protectia bunurilor.
 
Ce contine proiectul?
 
Actul normativ cuprinde dispoziƫii cu privire la cerintele de compatibilitate electromagnetica a echipamentelor, conditiile de introducere pe piata, punere la dispozitie pe piata si/sau de punere in functiune a acestora precum si cerinte cu privire la notificarea organismelor de evaluare a conformitatii.
 
Hotararea stabileste si o serie de obligatii pentru responsabilizarea tuturor operatorilor economici relevanti din lantul de distributie – producator, responsabilul autorizat al producatorului, importator si distribuitor. 
 
Astfel, operatorii economici vor fi cooptati si responsabilizati sa se asigure ca produsele ce sunt pe piata respecta cerintele esentiale. 
 
De asemenea, va putea fi stabilita trasabilitatea identitatii echipamentelor si a lantului de distributie, fiecare operator dobandind o serie de obligatii pentru pastrarea documentelor legate de achizitia si comercializarea echipamentelor.
 
Actul normativ dispune si cu privire la conditiile ce trebuie respectate pentru evaluarea, desemnarea, notificarea si monitorizarea organismelor de evaluare a conformitatii. Astfel, orice persoana juridica ce isi doreste sa devina organism notificat va trebui sa respecte conditiile stipulate, aceasta activitate avand un caracter de serviciu public si fiind autorizata de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – MCSI.
 
Reglementari si atributii
 
Prin Hotararea adoptata se stabilesc limitele atributiilor autoritatilor de supraveghere si control – ANCOM si ANPC. 
 
Conform actului normativ, ANPC este mandatata sa efectueze actiunile de supraveghere si control in ceea ce priveste conformitatea echipamentelor apartinand consumatorilor, pentru celelalte cazuri, inclusiv in cazul utilizatorilor-persoane juridice, atributiile revenind ANCOM. 
 
In vederea asigurarii unor actiuni eficiente a autoritatilor de supraveghere si control este prevazuta si obligatia ANCOM si ANPC de a se informa reciproc cu privire la actiunile de control efectuate.
 
Dupa publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern, ANCOM va derula o campanie de informare a celor care activeaza pe piata echipamentelor pentru a asigura aplicarea corecta a noului cadru legislativ privind compatibilitatea electromagnetica.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.