Home Actualitate NOVA APASERV: Facturi la apa mai mari cu aproape 20%

NOVA APASERV: Facturi la apa mai mari cu aproape 20%

Pretul apei creste, din iulie. Si nu cu putin. Va fi o crestere care se va simti in portofelele consumatorilor.

„Este o crestere impusa, nu am decis-o noi. Cand s-a obtinut proiectul acesta pe POS Mediu s-a prevazut si un calendar de corectie a pretului la apa. Am fost obligati prin proiectul de finantate sa facem aceste corectii, gradual”, a declarat Gabriel Carlan, directorul Societatii Nova Apaserv.

Acesta sustine ca la Botosani oricum se plateste un pret sub cel mediu la nivel national si, daca vor apa mai buna, asta se obtine cu cheltuieli mai mari.

„La statia de epurare de la Rachiti, de cand a fost modernizata, a crescut consumul la energie de vreo patru ori. Daca vrem sa bem apa mai buna, asta costa. Urmeaza lucrari la statii de epurare pentru Dorohoi, Vorona, Tudora, Frumusica, Flamanzi, trebuie sa preluam si statia de la Trusesti, pentru toate acestea cheltuielile de functionare vor fi mari. Avem un grafic stabilit cu finantatorii proiectului pentru cresterea pretului la apa si canalizare. Daca nu-l respectam, nu primim banii pentru proiect”, a declarat directorul Gabriel Carlan.

 

Incasarile in unele zone din judet sunt mult sub ce astepta conducerea Consiliului Judetean

Tarifele la apa si canalizare vor fi, asadar, simtitor mai mari din luna iulie. Pe langa actualizarea cu rata inflatiei, va fi cresterea de 10 la suta la apa si de 25 la suta la canalizare.

Reprezentantii operatorului de apa se bazeaza  astfel pe o crestere a incasarilor, chiar daca pana acum nu i-au convins pe toti rau platnicii sa isi achite apa consumata.

In plus, in unele zone ale judetului functionarea sistemului este mult prea costisitoare in conditiile in care consumul este redus.

„Au mai crescut incasarile la apa, nu sunt proaste, dar nu sunt chiar cum ne asteptam noi. Si peste asta, mai este o problema: sunt zone in judet unde se consuma foarte putina apa. Avem o problema vizavi de faptul ca singurul centru de profit din zona Nova Apaserv este municipiul Botosani. Daca ne referim la Dorohoi, Stefanesti, Flamanzi, acestea sunt centre care merg pe pierdere. Acolo avem cheltuieli de functionare a sistemului, obligatorii, dar consumul de apa nu este la nivelul preconizat. Cel putin in sezonul rece consumul este foarte scazut, nu acopera cheltuielile de functionare. Acum, daca a inceput sezonul cald, poate va mai creste consumul. Dar nici nu poti obliga omul de la tara sa consume apa din retea”, afirma presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Sorescu.

Aceasta crestere de pret la apa si canalizare este singura pana la sfarsitul anului, ne linistesc sefii operatorului de apa si cei ai Consiliului Judetean. Graficul scumpirii apei, impus prin proiectul care ar urma sa aduca in judet peste 100 de milioane de euro pentru investitii in retea, prevede insa si alte „corectii” de pret, pentru anul urmator.

Exit mobile version