Reprezentantul judetului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Nova Apa Serv SA, Radu Judele, a anuntat ca se vor incheia contracte noi la apa.
Astfel, Radu Judele a spus ca aceste contracte se vor incheia in mai multe variante, in functie de situatie:
– prin asociatiile de proprietari, utilizatorii casnici colectivi, cei care locuiesc la bloc, acolo unde acestea exista;
– cu un reprezentant al locatarilor, pentru cei care locuiesc la bloc, acolo unde nu exista asociatii de proprietari;
– cu utilizatorii casnici individuali, cei care locuiesc la case, direct cu operatorul;
– cu agentii economici si institutiile publice, direct cu operatorul;
– pentru imobilele aflate in proprietatea autoritatilor publice locale, operatorul cu autoritatile publica locala respectiva.
„Fiecare utilizator are obligatia de a monta pe bransamentul care il deserveste, la limita de proprietate, un aparat de masura a consumului. Daca utilizatorii vor sa mentina contractul individual de furnizare, acestia trebuie sa-si monteze aparate de masura a consumului pe bransamentul aflat la limita de proprietate si nu in fiecare apartament. Solutia tehnica consta in fixarea mai multor coloane pentru furnizarea apei, care ar urma sa fie amplasate pe casa scarii, la care locatarii se vor racorda individual pe cheltuiala proprie”, a precizat administratorul judetului, Radu Judele.
Clientii se vor bucura in acest fel de independenta si vor plati exact cat consuma, consum determinat de fiecare aparat de masura in parte, mai precizeaza reprezentantul CJ. Acesta mai sustine ca solutia secundara consta in incheierea unui contract colectiv de furnizare intre operator si asociatiile de proprietari in care pot fi prevazute conventii de repartizare si facturare individuala a consumului de apa inregistrat la bransamentul condominiului, repartizare facuta in urma citirii periodice al repartitoarelor de costuri din apartamente. Citirea se face de reprezentantul asociatiei de proprietari.
Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare(ANRSC) a emis un ordin in acest sens si se va trece la dispunerea de masuri coercitive, in prima etapa se vor aplica amenzi conform ordinului. Daca cele precizate nu sunt duse la indeplinire se va ajunge la sistarea furnizarii apei brute de catre Administratia Nationala Apele Romane.
Actele normative ce obliga la masurile dispuse sunt:Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006, art. 3, art.28 si art.31; Legea nr.230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, art.28; Contractul unic de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare prin concesiune-judetul Botosani, art.16: „utilizatorii vor fi facturati pe baza inregistrarilor contoarelor de bransament”.