O nouă Strategie de Dezvoltare pentru județul Botoșani

Consiliul Județean Botoșani a demarat lucrările la Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului pentru perioada 2021-2027, instrumentul de planificare strategică în care se vor fixa prioritățile de dezvoltare ale comunității pe termen mediu și lung.

La finele anului trecut s-a încheiat procedura de achiziție a serviciilor privind elaborarea Strategiei. La licitație au participat patru firme specializate, iar câștigătoare a fost desemnată Synesis Partners. S-a semnat contractul și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, iar la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o primă întâlnire cu reprezentanții Synesis Partners, respectiv  administratorul societății, Florin Tache, și Oana Țăpurică, manager de proiect. Din partea Consiliului Județean au fost prezenți președintele Doina Federovici, vicepreședintele Dorin Birta și directorii executivi din aparatul propriu.

Cu această ocazie s-a stabilit conținutul cadru al Strategiei de dezvoltare, abordarea metodologică și modalitățile de lucru, etapele și instrumentele metodologice necesare elaborării strategiei și planificarea activităților, implicit calendarul elaborării strategiei.

„Pentru ca strategia să devină un instrument util și nu doar o carte uitată într-un colț al unui raft de bibliotecă, am decis ca la grupurile de lucru la care vor fi prezenți reprezentanții Synesis să participe cât mai mulți actori importanți din județ. Astfel, vor fi discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, reprezentanți de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, reprezentanții instituțiilor deconcentrate și ale celor subordonate CJ-ului, cu primarii celor două municipii, cei ai orașelor și cu reprezentanți ai primarilor comunelor din județ, cu reprezentanții GAL-urilor, FLAG-ului și alți specialiști. Ne dorim cât mai repede posibil și operaționalizarea ITI Țara de Sus, care ar putea fi un instrument foarte important pentru atragerea fondurilor europene în județ. Avem toată determinarea ca strategia pentru viitorul ciclu financiar, cea care stă la baza accesării fondurilor europene, să fie un instrument cât mai viabil și să deschidă perspectivele dezvoltării județului și recuperării decalajelor economico-sociale”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

Strategia, care va viza toate domeniile de interes – sănătate, educație, infrastructură, dezvoltare urbană și rurală, economie, agricultură, mediu și social – va trebui să fie gata până la jumătatea anului.

Specialiștii Synesis au o bogată experiență privind realizarea de studii și strategii, chiar în această perioadă lucrând la strategiile pentru alte județe, printre care și cea a județului Suceava. Firma are experiență în scrierea, accesarea și implementarea proiectelor europene, asigurând asistența tehnică pentru Ministerul Fondurilor Europene pe ceea ce înseamnă principiul parteneriatului, unul dintre principiile-cheie ale gestionării fondurilor Uniunii Europene, care presupune o cooperare strânsă a autorităților publice de la nivel național, regional și local din statele membre cu sectorul privat și cu alte părți interesate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.