Un studiu recent realizat de compania Holisun, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România arată care este realitatea „digitală” din comunele României.
Rezultatele studiului au fost prezentate în premieră în cadrul webinarului Smart City, realizat săptămânal de Asociația Română Pentru Smart City.
Potrivit rezultatelor studiului realizat pe un eșantion de 356 de comune, reprezentând 12,44% din totalul comunelor din România, s-a observat gradul scăzut de digitalizare, dar și interesul din ce în ce mai mare privind conturarea unui plan concret de digitalizare.
Doar 7% dintre respondenții studiului au o strategie clară în ceea ce privește digitalizarea, 55% iau în considerare această perspectivă, 31% nu au discutat nimic referitor la digitalizare, iar diferența nu are niciun plan în acest demers.
Întrebați „Care dintre factorii următori îi considerați ca un impediment în implementarea digitalizării în primărie?”, 20% dintre reprezentanții primăriilor susțin că nu au suficiente calculatoare sau laptopuri, o treime au răspuns că nu au personal suficient, iar 70% dintre respondenți spun că personalul lor nu este instruit în domeniul digitalizării.
„Două treimi din primării nu au oameni instruiți în digitalizare. Avem acum un proiect prin care vrem să instruim în fiecare județ cel puțin 50 de oameni, din care cel puțin o persoană să aibă competențe avansate în digitalizare. Primăriile trebuie să știe de unde să înceapă acest proces și să aibă un expert în digitalizare cu care să se poată consulta”, a comentat Oliviu Matei, profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, CEO Holisun.
Tot Oliviu Matei a mai adăugat că „mă gândesc la ce înseamnă ”Smart Village”, mă întreb ce mi-aș dori eu dacă aș trăi la țară, cum mi-aș dori să se întâmple lucrurile dacă aș fi angajat la o primărie. Îmi doresc ca cetățean să simt primăria aproape de mine. Mi-ar plăcea să nu mă mai duc cu un dosar plin cu hârtii la primărie, ci să pot încărca pe o platformă documentele necesare”.
Datele studiului prezentat în cadrul Webinarului „Marea consultare de la țară”, organizat de Asociația Română pentru Smart City, mai arată că în mai bine de jumătate dintre comune, cetățenii nu își pot plăti taxele online. Acest serviciu este posibil în doar 35% dintre instituțiile locale din România.
„Din cei aproape 35% trebuie să vedem care este calitatea acestor soluții deja folosite, cât de deschise sunt în fața altor sisteme. În general, multe entități nu vor să integreze alte aplicații, ci vor să țină instituția captivă propriilor tehnologii. Nu este corect, toate aceste aplicații trebuie gândite pe premise mai corecte. Instituția publică nu înțelege de ce e importantă integrarea tuturor serviciilor. Sunt comunități care au peste 100 de aplicații, deci este imposibil pentru oricine să instaleze atâtea aplicații și să respecte atât de multe protocoale și procese”, a adăugat Eduard Dumitrașcu, președinte Asociația Română pentru Smart City.
Chestionarul a fost completat de 356 de comune din cele 2861 existente pe teritoriul României.
Imagine de Free-Photos de la Pixabay