ORA DE VARĂ. Inițiativă legislativă pentru a fi eliminată în România!

Numeroase studii științifice despre acest subiect nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existența unor efecte negative asupra sănătății fințelor umane.

Propunerea legislativă privind renunțarea la trecerea la ora de vară, aparținând deputatului PMP Marius Pașcan și susținută de alți parlamentari PSD, PNL, USR și UDMR, a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Inițiatorul susține că, potrivit Parlamentului European, această trecere la ora de vară are efecte negative asupra sănătății, relatează news.ro.

„Potențialele efecte negative inclusiv asupra sănătății populației ale modificării bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar o rezoluție la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară”, precizează inițiatorul în expunerea de motive.

Astfel, se solicită aborgarea Ordonanței nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare „în profunzime” a avantajelor și dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial și să prezinte ”dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene.

Rezoluția, care a fost adoptată la începutul lunii februarie cu 384 de voturi la 153 și 12 abțineri, amendează propunerea inițială a Comisiei Transporturilor din cadrul PE, care cerea în mod direct să se renunțe la ora de vară.

Eurodeputații consideră că „numeroase studii științifice (despre acest subiect) nu au avut rezultate concludente, dar au arătat, în schimb, existența unor efecte negative asupra sănătății fințelor umane”.

Introdusă în anii ’70 de statele membre cu scopul de a face economie de energie după primul șoc petrolier, trecerea la orarul de vară, care adaugă o oră celei de iarnă, a făcut obiectul unei armonizări la nivelul UE începând din 1980.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, iar Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de 10 aprilie, iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.