Inventia romanului, un rotor de marimea unui capac de pix, este un dispozitiv care, in combinatie cu alte dispozitive, va putea ajuta la reducerea poluarii prin reducerea gazelor cu efect de sera.
Pe scurt, aparatul este doar „o rotita“ dintr-un mecanism care, pe viitor, ar putea permite stocarea dioxidului de carbon in subteran.
„Cercetarea trebuie sa duca la produse si servicii care imbunatatesc viata omului. Asta spun americanii“, asta crede si Flaviu Turcu, romanul distins cu R&D100 Awards sau „Oscarul inventicii“, cum li se mai spun acestor premii.
E primul cercetator din Romania care obtine aceasta distinctie oferita de peste jumatate de secol oamenilor de stiinta si descoperirilor acestora din intreaga lume.
Castigarea acestui Oscar l-a plasat intr-un top 100 al celor mai ingenioase tehnologii din Statele Unite si i-a alimentat si mai mult pasiunea pentru cercetare si fizica. Si dorinta de a schimba lumea, pe cat se poate.
Inventia premiata a fost realizata de Flaviu si fostii colegi din echipa de la Laboratorului National Pacific Nordwest (David W. Hoyt, Jesse A. Sears Jr., Kevin Rosso si Jian Zhi Hu) din Richland, unul din laboratoarele de top ale Americii ce-si are originea din Proiectul Manhattan din 1942, al bombei atomice, scrie adevarul.ro.
Azi, Flaviu este cadru didactic la catedra de Fizica Biomoleculara a Facultatii de Fizica, din cadrul UBB.