Opt comisii constituite prin trei ordine ale prefectului judetului au inventariat pagubele produse de ploile torentiale, caderile de grindina, vantul puternic si scurgerile de pe versanti, inregistrate in judet in perioada 23 – 29 iulie.
Institutia Prefectului a centralizat raportul acestor comisii, din care reiese faptul ca 22 de unitati administrativ – teritoriale au fost afectate, pagubele inregistrate fiind estimate la valoarea de aproximativ 16,3 milioane de lei.
Fenomenele meteorologice nefaste au afectat 8.571 de hectare, cu pagube de 14,2 milioane de lei, 18.5 kilometri de drumuri comunale (966.000 de lei), 25,8 kilometri de drum satesc (1.1 milioane de lei), o locuinta (9.000 de lei), un solar (2.000 de lei) si o scoala, a carei stricaciuni au fost evaluate la 2.000 de lei.
Cele mai mari pagube au fost inregistrate in municipiul Dorohoi, unde fenomenele meteo au distrus aproape 2.000 hectare de culturi agricole, cu o valoare estimata la cinci milioane de lei.
La polul opus este comuna Vorona, cu 2.000 de lei insemnand contravaloarea stricaciunilor produse la o scoala.
”Am transmis o adresa catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in ce priveste pagubele produse la culturile agricole, respectiv Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene cu stricaciunile produse in infrastructura rutiera. Cele doua ministere vor analiza rapoartele in vederea alocarii unor fonduri pentru acoperirea acestor pagube”, a precizat prefectul Dan Șlincu.
Printre unitatile administrativ – teritoriale afectate se numara Dorohoi, Darabani, Albesti, Broscauti, Calarasi, Cordareni, Corlateni, Corni, Dangeni, Frumusica, George Enescu, Gorbanesti, Hiliseu – Horia, Ibanesti, Santa Mare, Mihaileni, Pomarla, Romanesti, Suharau, Todireni, Trusesti si Vorona.
Culturi agricole afectate au fost de grau, floarea soarelui, rapita, soia, sfecla de zahar, lucerna, ovaz si legume.