PATRIARHUL TEOCTIST, numit „o lumina pentru cler si popor”. Vezi ce s-a intamplat la comemorarea sa

Sute de credinciosi, membri ai Sfantului Sinod, maicute din mai multe manastiri din tara, preoti de mir si membri ai familiei fostului patriarh Teoctist, au participat, miercuri, la comemorarea a sapte ani de la moartea acestuia – numit de PF Daniel „o lumina pentru cler si popor”.

Dupa slujba parastasului, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), PF Daniel, a anuntat lansarea volumului „Patriarhul Teoctist. In memoriam, 2007-2014”. Volumul a fost realizat de parintele arhimandrit Timotei Aioanei, fost mare ecleziast al Catedralei Patriarhale, acum Superior al asezamintelor romanesti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, si părintele Mihai Hau, fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in prezent consilier patriarhal responsabil cu tipografiile Patriarhiei Romane.

„Volumul este o ilustrare a chipului spriritual, luminos si tanar al Preaferictului Patriarh Teoctist. In multe din textele pregatite in carte se arata, pe de o parte, solemnintatea slujirii sale ca patriarh, dar si dificultatile vremurilor in care a slujit – dificultati in timpul comunismului si chiar in libertarea dezordonata care s-a aratat dupa 1989. Avem de-a face cu marturii solemne si foarte personale. Toate se intregesc si ne arata chipul luminos, vorba blanda si sufletul cald al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist”, a spus PF Daniel, cu prilejul lansarii volumului.

Patriarhul BOR a vorbit apoi depre cei sapte ani care s-au scurs de la decesul lui Teoctist, dar in care acesta a fost „mereu prezent”.

„Au trecut sapte ani de cand parintele nostru patriarh a trecut la Domnul. Parca ieri a fost slujba de inmormantare. Timpul a trecut repede, dar noi l-am simtit mereu aproape, aproape prin mormantul sau, care se afla aici, pe care il vedem continuu si pe care se afla o candela de inviere aprinsa si multe flori. L-am simtit mereu ca pe un slujitor rugator, luptator si multindurator Il simtim aproape prin toate lucrari pe care Preafericirea le-a făcut si pe care le numea ‘neteziri’ „, a mai spus PF Daniel.

Tot PF Daniel a subliniat ca Partriarhul Teoctist ramane aproape prin tot ceea ce a facut, de la ctitorirea de biserici, la pregatirea profesorilor, introducerea religiei in scoli si deschiderea unor noi parohii in tara si strainatate.

La sfarsitul ceremoniei de comemorare, familia patriarhului Teoctist a impartit credinciosilor prajituri si pachete cu alimente.

Patriarhul Teoctist a murit la 30 iulie 2007, la varsta de 92 de ani, in urma unui stop cardiac suferit ca urmare a complicatiilor aparute dupa operaţia de prostata la care a fost supus in aceiasi zi.

Teoctist Arapasu a condus Biserica Ortodoxa Romana peste 20 de ani, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986. El a fost inmormantat in Catedrala Patriarhală, in partea dreapta a lacasului de cult, alaturi de alti trei predecesori ai lui: Miron Cristea (1925-1939), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986).

Perioada in care Teoctist a condus BOR a fost marcata, printre altele, de prima vizita a Papei Ioan Paul al II-lea intr-o tara majoritar ortodoxa, in mai 1999.

Teoctist nu s-a ferit sa-si arate nemultumirea fata de incercarile de scoatere a icoanelor din scoli, apreciind ca acestea sunt parte a spiritualitatii romanesti.

Pe de alta parte, in mai multe randuri, tot el a facut referire si la construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Sursa : mediafax.ro

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.