PERICOL alimentar ! RESTRICTII impuse in privinta unui cunoscut ADITIV ALIMENTAR

Este unul dintre cei mai folositi aditivi, atat in alimente, cat si in produse cosmetice si substante de slabit. Exista temerea ca in guma de guar, unul dintre cele mai des folosite E-uri din alimentatie, ar exista … dioxina.. Comisia Europeană impune restrictii la importurile de guma de guar din India,  din cauza temerilor referitoare la intoxicatia cu dioxina. In ce alimente se gaseste guma de guar? Lista este destul de mare.

Comisia Europeana impune, printr-un Regulament publicat vineri în Jurnalul Oficial al UE, noi restrictii la importurile de guma de guar din India, pentru a preveni astfel eventuale probleme de sanatate ale cetatenilor europeni. 
 
Restrictia vine dupa ce in guma de guar, cunoscuta si sub denumirea de E 412, unul dintre cei mai folositi aditivi alimentari, a mai fost identificata dioxina, cu ani in urma.
 
„Este necesar sa se mențina conditii speciale de import. Cu toate acestea, este necesar ca masurile de control la import sa fie aliniate cu masurile de control la import existente aplicabile anumitor produse alimentare si hranei pentru animale de origine neanimala. Avand în vedere ca o astfel de aliniere presupune mai multe modificari, este necesar un nou regulament”, se arata in nota de fundamentare a Regulamentului.
 
Cand au aparut problemele 
 
In anul 2007, in UE au fost constatate niveluri mari de pentaclorfenol (PCP) si dioxine in anumite loturi de guma de guar originara sau expediata din India, ceea ce s-a considerat a fi ” o amenintare pentru sanatatea publica pe teritoriul Uniunii Europene”. 
 
Ca urmare, Comisia Europeana a reglementat conditii speciale privind importurile de guma de guar din India si a dispus efectuarea unor controale. 
 
„Laboratorul (de analize n.red) constata in continuare niveluri ridicate de pentaclorfenol (PCP) in pudra de guma de guar destinata exportului in vederea utilizarii in produsele alimentare. Dat fiind ca statutul juridic al PCP pentru utilizare industriala este in continuare neclar in India si intrucat nu exista nicio dovada a sursei de contaminare si nu sunt instituite anchete privind sursa de contaminare a loturilor neconforme, exista inca posibilitatea ca unele loturi sa fie contaminate. „, se mai arata in nota de fundamentare a Regulametului. 
 
Ce este guma de guar
 
Guma de guar este un aditiv foarte des folosit in produsele alimentare din Romania. E412 este o polizaharida folosita in industria alimentara ca stabilizator, emulgator si agent de ingrosare.
 
Guma de guar provine dintr-o planta din India, fasolea de guar. Este produsa din semintele plantei (Cyamopsis tetragonolobus) prin metode mecanice sau chimice.
 
Guma de guar este aprobata pentru folosirea ca aditiv alimentar in UE si nu are doza maxima admisa per kilogram aliment. A fost considerat multa vreme un aditiv alimentar sigur, chiar si la doze ridicate, pana cand, in 200, s-a constatat ca guma de guar importata din India a fost contaminata cu dioxine, substante foarte toxice pentru om. India produce 80% din productia mondiala de E412. Cu toate masurile luate atunci, se pare ca pericolul nu ar fi fost indepartat in totalitate. 
 
Cele mai frecvente efecte adverse ale consumului de guma de guar sunt: flatulenta, disconfort gastrointestinal, crampe abdominale, greata si diaree.
 
Toate testele de laborator efectuate pe animale au concluzionat ca guma de guar nu este un aditiv alimentar cancerigen. Asta daca nu este contaminata cu alte substante periculoase.
 
E412 este folosit si in produse pentru slabit, insa din analiza rezultatelor studiilor disponibile nu rezulta ca acesta ajuta persoanele ce doresc sa mai scape de cateva kilograme.
 
Folosirea gumei de guar in produsele pentru slabit a fost interzisa in SUA din cauza problemelor aparute. Acestea s-au datorat consumului de produse pentru slabit ce contineau E412, concomitent cu un consum inadecvat de lichide (prea putine lichide).
 
Pentru ca ingreuneaza absorbtia nutrientilor la nivelul intestinelor E412 este folosit si pentru controlul glicemiei.
 
Cateva studii au aratat ca guma de guar poate diminua nivelul de colesterol din sange prin limitarea absorbtiei acestuia la nivelul intestinelor.
 
Aceste efecte pot fi benefice pentru persoanele ce sufera de diabet si colesterol crescut, insa nu si pentru persoanele sanatoase.
 
Guma de guar contine peste 80% fibre si de aceea trebuie consumata impreuna cu cantitati mari de apa pentru a evita blocaje la nivelul esofagului si intestinelor.
 
Chiar daca guma de guar este considerata sigura, cantitatea folosita in alimente este destul de mare si numarul de produse in care este folosita creste.
 
O problema generala a aditivilor alimentari este existenta contaminantilor (substantele chimice folosite in procesul de obtinere, micotoxine, metale grele etc.).
 
Guma de guar se introduce in multe alimente
 
E412 este cel mai des intalnit in sosuri, maioneza, supe si paste instant, mezeluri, produse lactate (lapte, iaurt, kefir), bauturi, inghetata, serbet, conserve de peste, paine si produse de patiserie.
 
Guma de guar este folosita si in cosmetice si medicamente, in special in pasta de dinti si sampon.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.