PESTA PORCINĂ AFRICANĂ a băgat autoritățile în ședință! Boala confirmată într-un nou județ agricol! (FOTO)

Prefectul Dan Șlincu și reprezentanții mai multor instituții cu rol de prevenire și control au participat la ședințe zonale în organizate la inițiativa Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru conștientizarea factorilor locali în legătură cu pericolul pestei porcine africane și consecințele apariției unui astfel de focar pe teritoriul județului. Un nou focar s-a înregistrat în județul Ialomița.

Timp de trei zile, prefectul Dan Șlincu și reprezentanții mai multor instituții cu rol de prevenire și control au participat la nouă ședințe zonale în șase localități, organizate la inițiativa Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Rolul acestor ședințe a fost conștientizarea factorilor locali în legătură cu pericolul pestei porcine africane și consecințele apariției unui astfel de focar pe teritoriul județului.

Ședințele s-au desfășurat la Darabani, Dorohoi, Trușești, Săveni, Flămânzi și Botoșani și au participat reprezentanții UAT-urilor din zonă, reuniți în Unitățile Locale de Sprijin. Acestea sunt structuri locale, subordonate Comitetului Local de Combatere a Bolilor, conduse de primari și care au în componență viceprimarul, secretarul UAT-ului, medicul veterinar concesionar și șeful postului de poliție.

Prefectul Dan Șlincu a subliniat că întrunirile se doresc a fi un sprijin real în activitatea unităților administrativ-teritoriale, punându-se astfel față în față autoritățile cu rol de prevenire și combatere a bolilor – DSVSA, Direcția de Sănătate Publică, Agenția de Protecție a Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență- cu factorii locali.

„Sunt focare de pestă porcină africană în patru județe și fără îndoială că poziția noastră, la granița cu Moldova și Ucraina, ne vulnerabilizează în foarte mare măsură. Pierderile economice sunt uriașe și din acest punct de vedere pierde întreaga țară, nu doar județele afectate. Necesitatea acestor întâlniri a apărut și din cauza faptului că în majoritatea unităților administrativ-teritoriale nu s-a identificat încă zona care să fie folosită pentru neutralizarea animalelor depistate cu PPA. Vorbim de o suprafață de sacrificiu, de 10/10 metri, situată în afara zonei locuite, care să nu mai fie ulterior folosită nici ca pășune, nici ca teren arabil. Cred că a cam trecut vremea corespondenței între instituții și primării și a venit momentul să sprijinim în mod real și concret comunitățile să se pregătească pentru eventualitatea că virusul PPA va pătrunde și pe teritoriul județului”, a spus prefectul Dan Șlincu.

Tocmai în sensul sprijinirii comunităților, prin ordinul prefectului, s-a constituit o comisie formată din reprezentanți ai DSVSA, DSP, APM, SGA și ai Direcției Agricole care să se deplaseze în întreg județul și să ajute Unitățile Locale de Sprijin să identifice suprafețele care ar putea fi folosite drept „cimitire” pentru porcii sacrificați în urma depistării virusului PPA.

„Vorbim de necesitatea de a face echipă – autorități și comunități -, și a ne pregăti pentru cel mai rău scenariu. Fac un apel la botoșănenii care au porci în gospodării – în cazul în care observă simptome de orice fel la animal, să contacteze de urgență medicul veterinar. Statul despăgubește proprietarii de porci cu PPA la prețul pieței iar acest lucru nu este de neglijat”, a mai spus prefectul Dan Șlincu.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară anunță două noi cazuri de infestare cu virsulul pestei porcine africane, în comuna Giurgeni, județul Ialomița, autoritățile intervenind de urgență pentru a preveni răspândirea bolii, arată un comunicat transmis de ANSVSA.

„În 20 iulie a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, județul Ialomița. În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență”, anunță ANSVSA.

Autoritatea precizează că cele două gospodării au fost puse sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, animalele au fost sacrificate, iar carcasele ecarisate.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Ialomița a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea preventivă a porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate”, a anunțat ANSVSA.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, avertizează ANSVSA.

Iată și situația focarelor de Pestă Porcină Africană până la confirmarea celor două cazuri din județul Ialomița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.