PESTA PORCINĂ AFRICANĂ. S-a organizat o simulare în comuna Curtești! (FOTO)

Conducerea județului a organizat o simulare de focar de pestă porcină africană după ce a apărut o alertă în județul Satu Mare. De fapt, județul Botoșani se află sub amenințarea pestei porcine africane de doi ani de zile, în condițiile în care la câțiva kilometri, în Moldova și în Ucraina, au fost înregistrate mai multe focare de boală. De aceea s-a dispus organizarea unei simulări de apariție a unui focar în comuna Curtești.

Medicii veterinari spun că pericolul există prin simpla migrație a porcilor sălbatici peste graniță, iar contaminarea unui singur animal dintr-o exploatație duce la împrăștierea rapidă a bolii în toată populația porcină din comunitate. Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat la o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că virusul ar fi fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

În aceste condiții, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu sprijinul Instituției Prefectului, a Direcției de Sănătate Publică, a Poliției, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență și jandarmilor, a organizat o simulare de apariție a unui focar de pestă porcină în comuna Curtești.

„România se află sub influența pestei porcine africane, primul și sperăm că și ultimul focar este la Satu-Mare. Vă voi prezenta un material în care fiecare actor, fiecare instituție implicată să știe exact rolul pe care îl are în momentul în care lucrurile se întâmplă”, a spus directorul DSVSA Minodora Vasiliu.

După ce s-a prezentat materialul despre pesta porcină africană, Minodora Vasiliu a cerut celor prezenți să participe la o simulare a apariției unui focar la gospodăria lui Cornel Vlădeanu din Curtești.

„Am ales o exploatație mixtă, bovine și porcine, pentru desfășurarea acestei simulări. Potrivit acesteia, la ora 6:00, domnul Vlădeanu ne-a înștiințat că are un deces la un porc, am respectat procedura, am anunțat medicul de zonă, respectiv Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind decesul porcului. Apoi, cu medicul oficial, ne-am deplasat la exploatație, am izolat proprietatea cu bandă și cu afișe prin care se interzice accesul în curte din cauza suspiciunii de pestă porcină africană, urmând apoi examinarea clinică a întregului efectiv de pornice, urmând apoi separarea porcilor bolnavi de porcii sănătoși”, a spus medicul veterinar Sidonia Nițură.

Așadar gospodăria lui Cornel Vlădeanu a fost luată cu asalt de specialiști, medici veterinari, tehnicieni și directorii instituțiilor care ar fi implicate într-o astfel de situație reală.

După ce proprietarul exploatației a anunțat în timp util medicul veterinar pentru luarea măsurilor ce se impun într-un astfel de caz, primarul comunei a convocat Comitetul pentru situații de urgență. După prelevarea ficatului, a splinei și a ganglionilor care se trimit la laboratorul de analize într-o cutie izolată, restul cadavrului se împachetează foarte bine și se scoate din proprietare de către tehnicienii veterinari, fiind predat la poartă echipajului de la DSVSA care îl va transporta cu o mașină securizată la groapa specială pentru animale bolnave moarte, identificată anterior și pregătită de responsabilii din Primăria.

Tehnicienii care au manevrat cadavrul își continuă activitatea cu stropirea cu substanțe dezinfectate a întregii proprietăți. În acest timp, cadavrul a fost în locul special amenajat pentru a fi îngropat.

La finalul operațiunii, Minodora Vasiliu, directorul DSVSA, s-a declarat mulțumită de modul cum s-a derulat procedura și modul de implicare al celor care trebue să intervină.

„Acest exercițiu ajută ca toți factorii competenți care intră pe gestionarea acestei boli să vadă atât scriptic cât și faptic cum se derulează procedura, prin această simulare care a avut loc la Curtești. Ştim foarte bine că avem două capitole foarte importante,și anume informarea și restricțiile iar această simulare este un fapt extraordinar de bun pentru că putem informa și vedea la fața locului ceea ce se întâmplă”, a mai spus Minodora Vasiliu.

Pesta porcină africană este o boală care se transmite numai la animale, nu și la oameni, dar, în schimb, are implicații economice. În cazul apariției a mai multor focare se interzice exportul de carne, ceea ce ar fi o lovitură grea pentru proprietarii de animale.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.