Plăcuțele de înmatriculate de la primărie vor fi formate numai din cifre

Un proiect de hotărâre de Guvern propune, printre altele, și modificarea normelor de aplicare a Codului Rutier în sensul clarificării interdicției de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate.

Se dorește introducerea numerelor de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic.

În plus, conform noilor norme propuse de MAI, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.

Mașinile furate nu se înmatriculează

Proiectul de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAI), propune o modificare și completare a Regulamentului de aplicare a Codului rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Scopul acestei inițiative este să extindă cadrul legal referitor la interdicția înmatriculării unor vehicule și să reglementeze condițiile de emitere a permisului de conducere internațional.

Forma actuală a legislației prevede că interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor este impusă de îndeplinirea a două condiții. Acestea trebuie să fie reclamate ca fiind furate atât în România, cât și în străinătate și să fie date în urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.

Actuala formulă legislativă poate fi interpretată în sensul că sunt excluse de la interdicția înmatriculării vehiculele care se încadrează doar într-una dintre situațiile menționate, iar propunerea de modificare a normelor actuale vine să corecteze această scăpare.

„Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se specifică în proiectul de hotărâre.

Plăcuțele de înmatriculare de la primării

O altă prevedere a propunerii constă în modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numerele galbene). Culoarea distinctivă a acestora va fi păstrată, dar în locul abrevierii denumirii localității, considerată greu de identificat în trafic, noile numere de înregistrare vor conține un indicativ format din cifre. Acest indicativ va fi stabilit ulterior prin ordinul emis de ministrul afacerilor interne.

Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.

De asemenea, se propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.

Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor pe care le folosesc.

Permisul internațional de conducere

Proiectul hotărârii de Guvern propune și modificarea regimului de eliberare a permisului internațional de conducere (PIC), acordând drept de eliberare a acestui document și Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI.

În momentul de față, singura autoritate care poate elibera PIC este Automobil Club Român (ACR).

„Dispozițiile prezentului alineat nu aduc atingere activității de emitere a permisului de conducere internațional de către asociațiile autorizate în acest scop”, precizează textul propunerii legislative.

În concluzie, dacă propunerea va fi adoptată, atât Direcția MAI cât și ACR pot elibera un astfel de permis.

Permisul Internațional de Conducere (PIC) se eliberează persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în 7 limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

PIC scutește posesorul său de a purta asupra sa pe teritoriul străin o traducere legalizată a Permisului Național de Conducere, în 7 limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naționale ale statului respectiv. În caz contrar, conducătorul auto poate fi obligat de organele de poliție să caute un traducător autorizat și să realizeze această traducere pe teritoriul statului respectiv, contra unei taxe considerabile, la care se adaugă taxa notarială de legalizare.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.