Pe parcursul celor cinci zile de curs, vor fi prezente 26 de femei din cadrul agentiilor de management si securitate a frontierei din 12 state: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Grecia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Turcia si Ucraina, precum si trei reprezentanti ai Secretariatului OSCE.
In perioada 08.12 – 12.12.2014, la Scoala de Formare Initiala si Continua a Personalului Politiei de Frontiera de la IASI va avea loc, la initiativa OSCE, un curs international la care au fost invitate sa participe 26 de femei din cadrul agentiilor de management si securitate a frontierei din state precum Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia Grecia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Turcia si Ucraina, precum si trei reprezentanti ai Secretariatului OSCE.
Cursul este organizat in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane si va avea ca tema principala rolul femeilor in managementul si securitatea frontierei – „Lideri de azi si de maine”.
Seminarul se adreseaza personalului feminin de nivel mediu si senior din cadrul structurilor de aplicare a legii, iar ca tematica va viza familiarizarea participantilor cu conceptul OSCE privind managementul si securitatea frontierei, care acopera cele trei dimensiuni ale securitatii: politic – militar, economic si de mediu, drepturile omului.
Cursul va cuprinde sesiuni de pregatire teoretica, cat si activitati practice, axandu-se, in principal, pe cooperarea internationala si controlul trecerii frontierei, leadership, cu accent pe egalitatea intre sexe in serviciile de frontiera, managementul si securitatea frontierei, etc.
Programul este realizat astfel incat profesorii sa fie participanti, iar participantii sa fie profesori. Cu exceptia indrumatorului de curs, toti expertii din domeniul managementului si securitatii frontierei sunt femei. Cu experientele pe care le detin participantele la curs, oportunitatile de a face schimb de cunostinte si experienta sunt intensificate pe perioada celor cinci zile.
La festivitatile de deschidere, respectiv incheierea cursului sunt invitati sa participe reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne – Aparatul Central, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum si reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.
Participarea reprezentantilor Politiei de Frontiera Romane la acest seminar reprezinta o intensificare a relatiilor de cooperare inter-institutionala internationala in domeniul frontalier, in vederea realizarii unui schimb operativ de date si Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.