Pompierii voluntari din nordul județului au participat, timp de trei zile, la o sesiune practică de instruire. Participanți din 9 localități, precum și din Ucraina au prezentat tehnici de intervenție cu echipajele serviciilor profesioniste și voluntare.
La activitățile de pregătire au fost prezenți și pompierii militari și voluntari din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina.
Lecțiile au fost predate de către specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, în cadrul primei ediții a Campaniei de pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență „Voluntariat – crez și dăruință de la mic la mare”. Acest proiect, unic la nivel național, a fost derulat de Primăria comunei Havîrna în parteneriat cu ISU Botoșani și Societatea Națională de Cruce Roșie România – Filiala Botoșani, în perioada 31 august 2 septembrie 2017.
Astfel, cetățenii din Havîrna și localitățile învecinate au participat la activitățile de informare și educare preventivă, inclusiv la instruirea pompierilor voluntari din orașul Darabani și comunele Havîrna, Hudești, Rădăuți Prut, Cordăreni, Păltiniș, Ibănești, Suharău și Cristinești, pe terenul de sport din fața Primăriei Havîrna.
Cetățenii s-au familiarizat cu specificul meseriei de salvator, vizualizând și tehnica de intervenție cu care echipajele serviciilor profesioniste și voluntare participă la misiunile de salvare. Totodată, au primit sfaturi despre cum să prevină sau să se comporte într-o situație de urgență, fie că este vorba de incendiu, cutremur sau inundație.
De asemenea, ei au asista la întrecerile sportive între pompierii voluntari, cum ar fi realizarea dispozitivului de intervenție, acordarea de prim ajutor, precum și la simularea unei intervenții în caz de incendiu.
„Au fost trei probe de concurs. Prima probă a fost realizarea dispozitivului de intervenție a autospecialei dotată cu apă și spumă din dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havîrna. La proba numărul doi s-a dispus stingerea unui incendiu de lichide petroliere iar la a treia probă a fost acordarea primului ajutor medical calificat. Pentru a da o pată de culoare acestei competiții, s-a organizat și un campionat de fotbal la care au participat toate echipele participante”, a spus maior Iulian Purice, șef Serviciu Pregătire pentru Intervenții Rezidența Comunităților Locale în cadrul ISU Botoșani.
„Această ediție a competiției este una pilot. Pentru că vrem să organizăm astfel de competiții în fiecare an. Pentru noi, voluntarii din cadrul Serviciilor pentru Situații de Urgență sunt foarte importanți. Ei cunosc foarte bine zonele de competență, cunosc foarte bine modul de dezvoltare, populația din zonă și pot veni oricând în sprijinul nostru. Toate acestea se fac cu mult efort, atât material, cât și financiar”, a spus col. Cristian Amarandei, comandantul ISU Botoșani.
„Pentru că avem o colaborare destul de fructuoasă cu ISU Botoșani, am hotărât să participăm la această acțiune organizată la Havîrna. Noi am venit cu o echipă formată din voluntari și profesioniști pentru a vedea cum se dezvoltă la voi în țară voluntariatul. Deoarece în Ucraina, în prezent, se lucrează la reformarea serviciului de urgență, unde o mare importanță o au voluntarii”, a spus Svetlana Serghei, adjunt șef al Agenției de Dezvoltare Economică și Colaborare Transfrontalieră Ucraina.
„Ne bucurăm că am fost invitați la această competiție cu voluntari pentru că așa putem vedea și noi cum lucrează aceștia în România. Așa ne putem inspira și noi pentru a introduce și în Ucraina serviciul de voluntariat”, a spus Bogdan Solski, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din raionul Noua Sulița, regiunea Cernăuți.
Din partea delegației ucrainene a ma făcut parte și Corina Pop, reprezentant al Administrației Raionale Noua Sulița.
În cadrul celor 78 de servicii voluntare pentru situații de urgență existente la nivelul județului Botoșani își desfășoară activitatea 2.748 de persoane, dintre care 103 angajați și 2.645 voluntari și doar 14 au în dotare autospeciale de intervenție.
În evidența consiliilor locale există un număr mare de utilaje și materiale de intervenție ce pot fi folosite de SVSU, în funcție de tipurile de risc ce se manifestă la nivelul sectoarelor de competență.
În anul 2016, serviciile voluntare pentru situații de urgență au participat la stingerea a 337 de incendii din care 313 în cooperare cu forțele ISU Botoșani, 24 stinse în mod independent.
Clasamentul competițiilor
1. Realizarea dispozitivului de intervenție:
Departamentul pentru Situații de Urgență Ucraina – locul I
SVSU Darabani – locul II
SVSU Havîrna – locul III
2. Acordare prim ajutor medical:
SVSU Cristinești – locul I
SVSU Păltiniș – locul II
SVSU Suharău – locul III
3. Stingerea incendiului lichide petroliere
SVSU Cristinești – locul I
Departamentul pentru Situații de Urgență Ucraina – locul II
SVSU Suharău – locul III
4. Campionat Fotbal:
SVSU Hudești – locul I
SVSU Cristinești – locul II
ISU Botoșani – locul III
5. Clasamentul general:
SVSU Cristinești – locul I
SVSU Suharău – locul II
SVSU Havîrna – locul III
Departamentul pentru Situații de Urgență Ucraina – locul III