Noua persoane au murit, 700 de case inundate din 17 localitati din judetul Galati si sute de oameni au fost evacuati.
Potrivit datelor furnizate Prefectura Galati, doua femei de 82 si 74 de ani si un barbat de 65 de ani au decedat in localitatea Cuca, alti doi barbati de 40 si 78 de ani si o femeie de 81 de ani au decedat in localitatea Costache Negri, iar o batrana de 83 de ani si o fetita de opt ani din au murit la Cudalbi.
Ultima persoana decedata in urma inundatiilor din judetul Galati este un barbat de 65 de ani din localitatea Grivita.
In doua dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a inecului, ci au suferit un infarct.
In urma inundatiilor din judetul Galati si-a piedut viata o fetita de opt ani care fusese data disparuta, autoritatile spunand ca aceasta a fost smulsa de ape din bratele tatalui ei, in curtea casei. Cadavrul fetitei de opt ani, din localitatea Cudalbi, a fost gasit, joi dupa-amiaza, de catre pompieri, la o distanta de aproximativ 500 de metri de casa, in curtea unui localnic.
Presedintele Consiliului Judetean Galati, Nicolae Bacalbasa, spune ca in judet exista pericolul izbucnirii unor epidemii, in conditiile in care sursele de apa au fost colmatate in urma viiturilor.
Inundatiile produse in urma ploilor torentiale, care au atins 110 l/mp, formandu-se viituri pe versanti, au provocat pagube importante in 17 localitati din judet, fiind evacuate 519 persoane. Oamenii vor fi cazati temporar in caminele culturale si in scolile din localitatile afectate, urmand ca pentru cazarea acestora pe o perioada mai lunga sa fie aduse locuinte modulare, a declarat Vasile Balaban, seful ISU Galati, pentru Romania TV.
Seful ISU Galati a spus ca unde de viitura nu a trecut, fiind in continuare suvoie de apa care se scurg de pe versanti, dar ca acestea nu sunt insa cele mai grave inundatii din judet, o situatie critica fiind in 2007, cand orasul Tecuci a fost inundat aproape complet.
Inundatiile au afectat 700 de locuinte, in unele apa atingand un metru inaltime, precum si peste 500 de curti si gradini.
Cele mai grave pagube s-au inregistrat in comuna Cudalbi, unde 500 de case si tot atatea curti si gradini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri, dupa cum arata rasportarile Prefecturii Galati.
In localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusa, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate dupa ce au fost surprinse de inundatii. Tot in aceasta localitate, doua poduri au fost distruse si mai multe portiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate si in localitatea Costache Negri, aceleasi pagube inregistrandu-se si la Maciseni. Ploile au mai produs pagube si la Tecuci, Corni, Foltesti, Mastacani, Rediu, Pechea si Grivita.
Circulatia rutiera este blocata pe DN26, intre localitatile Vladesti si Oancea si pe DN 25, intre localitatile Vames si Tudor Vladimirescu, dupa ce carosabilul a fost inundat, apa masurand in unele locuri peste un metru. Tot in Galati, si DJ 253 este inchis.
Meteorologii au declarat ca ceea ce s-a intamplat in judetul Galati a fost un fenomen extrem de rar.
Potrivit specialistilor, deasupra judetului Galati au inceput sa se adune pe verticala nori periculosi. Acesti nori, initial de dimensiuni mici, dar care se misca foarte repede, s-au transformat intr-un cumulonimbus, adica un nor de dimensiuni uriase care acoperea pna la 17 kilometri. Din el au cazut incepand cu ora 20 si 147,5 de litri pe metru patrat.
„Ceea ce a agravat foarte mult situatia a fost ca aceste sisteme noroase au stationat. A fost o situatie in altitudine care a favorizat stationarea sistemelor noroase in aceeasi zona, astfel incat aceste cantitati foarte mari de apa s-au cumulat”, explica specialistii.
Apoi, relieful zonei a avut si el un rol decisiv, de aici si consecintele dramatice. Dealurile Covarloiului, aproape despadurite formeaza vai si transforma zona intr-o palnie, in care localitatile sunt dispuse catre baza. Apa s-a adunat si valuri uriase au curatat 17 localitati.