In vara anului trecut, cand a venit la Primaria Municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc a declarat ca institutia pe care a preluat-o este plina de datorii si de contracte de imprumut. Insa in decursul unui an de mandat, actiunile si declaratiile actualului primar au demonstrat ca tot ce a promis la inceput a fost doar minciuna. De altfel, in ultima sedinta extraordinara de Consiliu Local, din 7 octombrie 2013, primarul Ovidiu Portariuc a impovarat municipiul Botosani cu un imprumut foarte scump, cel mai scump luat vreodata de municipalitate, dar si care nu mai are obiectiv.
Inca de la prima iesire publica de cand a devenit primar al municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc a declarat ca fosta administratie a lasat multe datorii si contracte de imprumut. Si asta, in ciuda faptului ca, in ziua predarii si a preluarii functiei de primar, Catalin Flutur a declarat ca a lasat in conturile Primariei Botosani aproximativ 10 milioane de lei.
In timp, toate acuzatiile aduse fostului primar s-au demonstrat a fi niste minciuni. Mai mult, Ovidiu Portariuc, care facea tam-tam pe marginea gradului de indatorare a municipalitatii, despre care spunea ca ar fi foarte mare, a facut el pasul spre impovararea grea a municipalitatii. Luni, 7 octombrie 2013, intr-o sedinta extraordinara „fulger” a Consiliului Local, si in ciuda criticilor aduse de consilierii din Opozitie, s-a votat imprumutul de 33.439.000 de lei de la Banca Mondiala. Asa a crescut gradul de indatorare a municipalitatii de la 16% la 23%, dupa imprumutul facut de administratia Portariuc.
Problema acestui imprumut de la Banca Mondiala nu o reprezinta doar suma foarte mare imprumutata, ci mai ales costul final al acestuia, incluzand dobanda mare, variabila, si comisioanele.
Asadar, acest contract cu International Finance Corporation – membra a grupului Banca Mondiala (IFC-WB) prevede ca se vor acorda 33.439.000 de lei pentru o perioada de 12 ani. Perioada de gratie este de 2 ani.
Dar partea cea mai interesanta abia acum urmeaza. Astfel, rata dobanzii este de 7,4% in primi cinci ani, dupa care aceasta va fi reevaluata si se va baza pe conditiile pietei de la acel moment. Cu alte cuvinte, daca se vor invoca probleme economice la nivel mondial, se va deschide calea unei dobanzi generoase in favoarea institutiei financiare.
Apoi, urmeaza cel mai „tare” comision auzit vreodata: „comisionul de semnare”. Si nu este foarte mic. Reprezinta 334.930 de lei si se plateste la maxim 30 de zile de la semnarea contractului de imprumut sau la data imediat premergatoare celei care marcheaza prima tragere din imprumut.
Un alt comision care impovareaza acest credit este „comisionul de angajament”. Acesta este de 0,75% pe an din suma neutilizata din imprumut si care incepe sa se acumuleze de la semnarea Acordului de imprumut.
Si, in final, bineinteles ca este prevazut si comisionul de gestiune si pentru care se vor plati 20.000 de lei anual.
Adunand aceste comisioane cu dobanda creditului se ajunge la un procent de aproape 9%. Mult prea mult, in conditiile in care toate celelalte imprumuturi s-au facut cu o dobanda de 5%.
„Acest imprumut este unul foarte scump. Reprezinta aproape 8 milioane de euro. Asta in conditiile in care la Proiectul POSMediu de reabilitare a CET-ului si a sistemului de distributie a energiei termice a costat 37 de milioane de euro, cu tot cu TVA. Iar partea noastra de cofinantare a fost de doar 5%, adica 1,85 de milioane de euro. Asta inseamna mai putin de un sfert din ce a imprumutat acum municipalitatea. Este cel mai scump credit luat vreodata de Primaria Botosani. In cele mai grele vremuri am luat credit cu dobanda de 5,99%. Dar pe langa aceasta dobanda se aduna comisioanele, printre care cel de semnare. De ce? Adica eu cumpar bani de la ei si tot eu platesc comision de semnare? Plus comision de administrare. Toate aceste costuri fac ca acest imprumut sa fie unul foarte scump”, a declarat fostul primar al municipiului Botosani, Catalin Flutur.
In plus, pe langa aceste costuri foarte mari ale imprumutului, lipseste obiectivul acestuia.
Inca de la inceputul-inceputului s-a vrut ca prin acest imprumut sa se plateasca datoriile catre constructorii care lucrau l-a reabilitarea CET-ului din municipiu, pentru ca erau blocate fondurile europene, dar sa se si asigure cofinantarea la Parcul de Agrement de la Cornisa.
Legat de Parcul de Agrement Cornisa, Primaria Municipiului Botosani a mai platit vreo 20.000 de euro pentru PriceWaterHouseCoopers ca sa ne spuna ca Banca Mondiala nu finanteaza parcurile de agrement. Lucru care se putea afla foarte usor daca unul din angajatii Primariei Botosani ar fi accesat site-ul oficial al Bancii Mondiale, unde este specificata aceasta precizare.
Asa ca a ramas ca obiectivul imprumutului sa fie doar „Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Botosani pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice”, asa cum scrie chiar in Acord. Intre timp, in vara, s-au deblocat fondurile europene asa ca platile catre constructori s-au facut. Deci si acest obiectiv a picat, teoretic. Fiindca, practic, acest Acord de imprumut va fi semnat pe 15 octombrie.
In concluzie, acest credit, pe langa faptul ca este foarte scump, este si inutil. Inutil pentru municipalitate, dar foarte util pentru cei care il vor administra.
„Acest credit, de fapt, este facut pentru a se plati niste comisioane. Acele comisioane care nu si le-au putut lua in lucrarile aflate in desfasurare. Obiectivul acestui imprumut este anulat fiindca banii catre constructori s-au dat din fondurile europene. Iar ceea ce a mai ramas de platit, se va plati din ceea ce mai avem de primit de la Uniunea Europeana. Si sunt multi bani de primit. Din acesti bani se poate asigura inclusiv cofinantarea la Parcul de Agrement Cornisa. Iar despre reabilitarea blocurilor din banii imprumutati nu poate fi vorba, fiindca nu este trecut acest lucru in Acordul de imprumut. Asa ca este clar unde se duc de fapt acesti bani scumpi, foarte scumpi pentru noi, toti botosanenii. La ei in buzunare si nu in proiecte de dezvoltare a municipiului Botosani”, a mai declarat Catalin Flutur, fostul primar al municipiului Botosani.
Dupa ce a fost votat in sedinta extraordinara a Consiliului Local din 7 octombrie, Acordul de imprumut va fi semnat marti, 15 octombrie 2013. (Adrian Dimitriu)
sa ne spuna fotograful – dir. teh. cum a luat examenul de manager, cu subiectele primite pe mail, rezolvate!! Adica toti 3 manageri de anul trecut, 2012!!! (d.i., a.d-p si c.s.)!!
va asteptam la sectia PENALA!!
fOTOGRAFUL pdl-isl, care sta cu picioarele pe birou si face misto de toti care-i intra in birou, sa se duca cu necenzuratii-2 frati, la DNA!
Referendum pt. a pleca DL PORTARIUC,vrea fotograful-penal-pdl pt. a scapa de acuzatii!!