In fiecare an, in prima vinere dupa Pasti, in Vinerea Luminata, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. In aceasta zi, credinciosii cinstesc un praznic imparatesc inchinat Maicii Domnului.
Izvorul Tamaduirii – Istoricul sarbatorii
Potrivit traditiei, sarbatoarea are o istorie veche de 1500 de ani si evoca un miracol care dateaza din secolul al V-lea, pe vremea evlaviosului Leon cel Mare, cu putin timp inainte ca acesta sa ajunga imparat.
Legenda spune ca Leon cel evlavios si binecredincios se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Aici a intalnit un batran orb. Leon l-a luat de mana si s-a oferit sa-l calauzeasca.
Din discutiile cu batranul, Leon a constatat ca orbul era un om religios care obisnuia sa le spuna crestinilor ca, in padurile imperiale, sunt izvoare si lacuri ocrotite de Maica Domnului, protectoarea sihastrilor retrasi in acele locuri. Legenda mai spune ca, prinsi in discutii legate de Invierea Domnului, cei doi s-au ratacit in padurea deasa. Intre timp, orbului i s-a facut sete si l-a rugat pe Leon sa-i aduca apa de baut. Dupa multe cautari, Leon s-a intristat pentru ca n-a gasit nici o sursa de apa potabila.
O voce l-a indrumat pe Leon unde sa gaseasca apa
Pe cand era deznadajduit, Leon a auzit o voce: „Nu este nevoie sa te ostenesti, Leon, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui intunecati! Atunci vei cunoaste cine sunt eu!” Leon a urmat intocmai sfatul primit „de sus”, iar orbul si-a recapatat in mod miraculor vederea. Cand s-a infaptuit minunea, orbul a exclamat: ”Maica Domnului esti aici! Te-am gasit!” Coplesit de cele intamplate, Leon a ingenuncheat si a rostit la randul lui: „Am vazut Lumina cea adevarata, pe Maica Preacurata. Aici este izvorul tamaduitor, fantana datatoare de sanatate”!
Profetia orbului pentru Leon s-a implinit
Inteleptul orb i-a zis lui Leon ca, in curand, va ajunge imparat. Profetia orbului s-a implinit. Prima grija a imparatului Leon a fost sa ridice o biserica, aproape de izvorul tamaduitor. Dupa ce a baut apa din sursa vindecatoare, s-a insanatosit, dupa o grea suferinta insusi imparatul Justinian.
La Istanbul, denumirea actuala a vechii cetati a Constantinopolului, turistii se pot inchina intr-o biserica cu hramul Izvorul Tamaduirii, ridicata in secolul al XIX-lea. La subsolul acesteia exista un paraclis ce dateaza din secolul al V-lea, care adaposteste si azi un izvor cu apa tamaduitoare din vremea imparatului Leon.
Traditii care aduc noroc tot anul
Credinciosii sa participe la slujba de sfintire a apei
In toate lacasurile ortodoxe de cult de la orase si de la sate, la praznicul inchinat Izvorului Tamaduirii se savarsesc, dupa randuiala specifica Saptamanii Luminate, slujbe de sfintire a apei, numita Agheasma Mica. Dupa slujba de sfintire, preotii ii stropesc pe credinciosi cu apa binecuvantata si canta troparul: „Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta, pazeste pe poporul Tau”. In credinta populara, acest cantec de binecuvantare, rostit de preot in timp ce multimea credinciosilor este stropita cu apa sfintita, are rol purificator, de indepartare a energiilor negative si a pagubei, scrie click.ro.
Apa sfintita in ziua praznicului are puteri tamaduitoare
Apa sfintita acum are efecte dovedite asupra sanatatii fizice si spirituale. In traditia populara, bolnavii care respecta ritualul si beau agheasma dimineata, inainte de micul dejun, se inzdravenesc. De asemenea, cu Agheasma mica se stropesc incaperile din gospodarie, cu exceptia baii.
Maica Domnului este un Izvor al Tamaduirii
Asimilarea Maicii Domnului cu un Izvor al Tamaduirii nu este intamplatoare, deoarece aceasta este mijlocitoarea noastra catre Iisus, este cea care a suferit pentru fiul Sau pe „Drumul Crucii”. De aceea crestinii ii cer ajutor in momentele lor de boala sau de necaz.
Un legamant de loialitate – Juramantul juvenil
In unele zone ale tarii, in aceasta zi se mai practica „Juramantul juvenil”. Ceremonia se face in fiecare an in ziua praznicului Izvorul Tamaduirii intre tineri cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufleteasca si de sex. Tinerii trebuie sa implineasca mai multe momente rituale, sa-si jure loialitate si sa faca schimb de obiecte cu valoare sentimentala: un colac, un vas de lut sau o lumanare.
Traditia numita infratitul, un legamant intre baieti sau insuratitul, un legamant intre fete are drept scop ajutorul reciproc, intre cei care au implinit ritualul, in cele mai dificile momente din viata lor. Si persoanele mature implinesc acest legamant, dupa care ei isi spun surate, fartati, veri si verisoare si se comporta ca si cum ar fi rude. Scopul acestui legamant este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, pana la moarte.
Sarbatoarea este benefica pentru sapatorii de fantani
In traditia populara, sarbatoarea este norocoasa si spornica pentru sapatorii de fantani. In aceasta zi, apele sunt mai zgomotoase, mai zbuciumate; de aceea, zgomotul apei ii ajuta pe fantanari sa gaseasca mai usor o sursa de apa- in gradina casei sau in zone de deal si de campie, pe ogorul lor.
In ziua praznicului nu se lucreaza in gospodarie sau la camp
Gospodinele respecta ziua de praznuire si nu spala, nu calca rufe si nu croiesc un lucru de imbracaminte, pentru ca acesta nu va fi de folos si nu va fi terminat niciodata.
Gospodarii arunca apa sfintita peste vite
Mai ales in mediul rural, gospodarii arunca apa sfintita peste vitele de povara, pentru ca acestea sa fie sanatoase si sa lucreze cu spor la lucrarile agricole.
Cu apa sfintita se stropesc gradinile si livezile
Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apa sfintita in ziua praznicului gradinile si livezile. Totodata, acest ritual protejeaza recoltele de efectele grindinei.
In ziua praznicului, credinciosii se pot ruga in lacasuri care poarta numele sarbatorii:
In Bucuresti: la Biserica Izvorul Tamaduirii – Mavrogheni (Strada Monetariei nr.4, langa Muzeul Taranului Roman).
In tara, cele mai cunoscute Izvoare Tamaduitoare
In Dobrogea, la Manastirea Dervent, exista cel mai cunoscut izvor. Pe aceste meleaguri, Sfantul Apostol Andrei a savarsit numeroase minuni. Apa izvorului de odinioara curge si astazi, pastrandu-si puterile miraculoase asupra sanatatii.
La Manastirea Ghighiu, credinciosii care asista la slujba se pot bucura de ajutorul primit de la renumita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si pot gasi apa sfintita la Izvorul Tamaduirii, situat in curtea manastirii.
Un alt izvor cu apa vindecatoare, care aduna mii de credinciosi, este la Manastirea Horaicioara, din judetul Neamt.
La Manastirea Prislop, satul Silvasu de Sus, comuna Prislop, judetul Hunedoara, exista un izvor tamaduitor la care vin in pelerinaj numerosi credinciosi bolnavi. Tot in aceasta localitate este si mormantul preotului Arsenie Boca.
Manastirea Izbuc, cel mai vechi lacas de rugaciune din judetul Bihor, adaposteste un izvor unic in Europa. Se spune ca apa tasneste dintre pietre, la anumite intervale de timp si legenda aminteste ca izvorul a fost recunoscut ca o sursa tamaduitoare pentru bolnavi, dupa ce un copil orb s-a oprit sa-si spele ochii. La scurt timp, copilul a inceput sa vada.
Tot la Manastirea Izbuc, femeile care doresc sa aiba copii se roaga Maicii Domnului, in ziua praznicului, sa le binecuvanteze viata cu un prunc. Si, deseori, dorinta lor se implineste. Sfantul lacas este la o distanta de 100 Km de Oradea, pe DN.76, spre Deva.
Aici e Romania, ce treaba avem cu Poarta care ne seca economic?
De ce sa ne inchinam la o astfel de sarbatoare turceasca, ca ultima data tot in Imperiul turc era Constantinopolul, ciudat amalgamul asta de turcire prin traditii a cretinatatii.
Mai puneti mana pe cartile de istorie si va-ti avea raspunsul la intrebarea de ce natia romana este codasa Europei : fiindca toti strainii au furat de la noi, iar multi dintre noi merg sa ii slujeasca in continuare.
In acest ritm probabil ca va veti astepta sa mai primiti pensii in urmatorul deceniu?
Eu sincer nu !