Prefectul Dan Nechifor a solicitat verificari de la Ministerul Sanatatii in cazul Podriga

Corpul de control al prefectului a efectuat joi, 2 iunie, verificari la sediul DSP pentru a clarifica aspectele reiesite in urma neautorizarii Sanatoriului de Neuropsihiatrie de la Guranda.

„Documentele existente au aratat ca autorizatia sanitara de functionare (ASF) nu s-a eliberat, intrucat, la verificarea potabilitatii apei din reteaua ce alimenteaza zona Saveni,  s-au constatat neconformitati la parametrii oxidabilitate si turbiditate. 
Insa, asa cum se arata in raportul corpului de control al prefectului, „neconformitatile au fost constatate si anterior in cadrul procedurilor de verificare in vederea emiterii ASF, insa acestea nu constituiau un impediment in eliberarea ASF, invocandu-se Planul de implementare pentru Directiva nr. 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman.”
 
Comisia de control a mai constatat faptul ca in perioada verificata, respectiv anii 2010-2015, nu au fost avuti in vedere indicatorii de oxidabilitate si turbiditate la eliberarea ASF pentru Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, desi potrivit Planului de implementare pentru Directiva nr. 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, termenul de tranzitie pentru valoarea parametrului oxidabilitate expirase la data de 31.12.2010.
 
Prefectul Dan Nechifor a considerat ca aspectele constatate impun ca situatia sa fie adusa la cunostinta ministrului sanatatii, solicitand in acest sens o echipa specializata care sa verifice respectarea prevederilor legale privind emiterea autorizatiilor sanitare de functionare a unitatilor spitalicesti. Din zona Saveni.
 
Aceasta si pentru ca o verificare facuta chiar de catre Compartimentul Control si Servicii de Sanatate din cadrul Directiei de Sanatate Publica pe 1 iunie, a semnalat mai multe nereguli privind evaluarea obiectivului Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, precum si in notificarea de respingere a autorizatiei sanitare de functionare. Specialistii au propus reanalizarea evaluarii obiectivului cu respectarea prevederilor OMS nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Prefectul de Botosani considera ca gravitatea situatiei poate capata amploare si mai mare, dat fiind faptul ca si alte unitati spitalicesti (de exemplu Sectia externa Saveni a Spitalului Judetean Mavromati Botosani) au asigurata alimentarea cu apa potabila din aceeasi sursa si le-au fost eliberate ASF in cursul anului 2016.
 
„Consideram ca se impune, de urgenta, clarificarea aspectelor privind calitatea apei potabile asigurata de reteaua de apa Saveni intrucat din aceasta retea sunt alimentate mai multe localitati, printre care si locuitorii orasului Saveni dar si scolile din zona”, este declaratia prefectului Dan Nechifor.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.