Premierii CAMERON si CIOLOS, despre DREPTURILE MUNCITORILOR ROMANI din strainatate. MIGRATIA, „pe tapet”

Se discuta in ultima vreme tot mai mult despre posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din spatiul Uniunii Europene. Britanicii, in perspectiva ramanerii lor in UE, vin cu propuneri care, in viziunea lor, ar „imbunatati activitatea Uniunii Europene”.

Propunerile ar afecta drepturile muncitorilor romani care lucreaza in strainatate. Mai exact, se discuta despre posibilitatea diminuarii acestor drepturi. 
 
La intrevederea ce a avut loc, miercuri, intre premierul Marii Britanii, David Cameron, si premierul roman Dacian Ciolos, s-a atins si acest subiect sensibil: drepturile romanilor care lucreaza in strainatate, in contextul discutiilor pe marginea propunerilor cu care vine Marea Britanie pentru imbunatatirea activitatii UE. 
 
Dacian Ciolos a declarat ca a discutat cu premierul britanic David Cameron, in contextul cerintelor legate de piata muncii si libera circulatie a muncitorilor, despre gasirea unor solutii care sa nu contravina drepturilor sociale ale cetatenilor UE, precizand ca romanii care merg sa munceasa ca Marea Britanie platesc taxe.
 
„Am discutat in partea a doua, sigur, despre, propunerile pe care Marea Britanie le are pentru a imbunatati activitatea in cadrul Uniunii Europene si pentru a duce astfel la o abordare pozitiva din partea Marii Britanii, privind ramanerea in Uniunea Europeana. In mare, propunerile facute de Marea Britanie pot fi sustinute de Romania, cu exceptia chestiunii privind drepturile muncitorilor in Uniunea Europeana, libera circulatie a lucratorilor, a angajatilor. Aici am insistat pe nevoia de gasi solutii care sa nu contravina drepturilor care sunt deja inscrise in legislatia europeana, mai ales in privinta drepturilor sociale, alocatiilor sociale, dat fiind faptul ca in cea mai mare parte, cel putin romanii care lucreaza in Marea Britanie, merg acolo sa munceasca si deci platesc inclusiv taxe si eu cred ca se vor putea gasi pe viitor solutii care sa tina cont de aceste preocupari ale Romaniei”, a aratat Dacian Ciolos.
 
Este clar ca propunerile britanicilor, conditiile puse de ei pentru ramanerea lor in UE, nu suna prea bine pentru romanii care lucreaza in strainatate. Probabil ar insemna o revizuire la nivel european a intregii legislatii legate de drepturile muncitorilor care lucreaza in strainatate. 
 
Premierul Ciolos a precizat si ca pe tema migratiei pozitia Romaniei este asemanatoare cu cea a Marii Britanii. Acest aspect este pe agenda Consiliului European din 17-18 decembrie, ca si tema relatiilor cu Rusia.
 
„In mare, avem pozitii similare, atat in ce priveste politica privind migratia, cat si politica privind relatia cu Rusia, importanta politicii de vecinatate a Uniunii Europene in zona de est a Uniunii Europene, deci, din acest punct de vedere, avem pozitii similare”, a precizat Dacian Ciolos.
 
Si dezvoltarea relatiilor economice bilaterale a fost subiect de discutii intre cei doi oficiali. Britanicii ar fi interesati sa dezvolte afaceri in Romania. 
 

„Am discutat despre relatiile bilaterale care sunt in baza parteneriatului startegic pe care Romania il are cu Marea Britanie, la un nivel intens, mai ales pe cooperarea privind securitatea, cooperarea militara in cadrul NATO. Am insistat pe nevoia de a dezvolta mai mult relatiile de cooperare economica, Romania are un potential de investitii, de crestere economica ce poate fi valorificat si cu atat mai mult de capital provenind din statele membre din Uniunea Europeana si Marea Britanie pare interesata de acest lucru. (…) In cadrul preocuparilor pe care Guvernul le are de a lucra pe o viziune de dezvoltare economica pe termen mediu sa dam elemente mai concrete, mai precise investitorilor britanici legat de ce s-ar putea face in Romania”, a declarat premierul Dacian Ciolos, dupa intalnirea cu prim-ministrul David Cameron.

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.