Presedintele Fundatiei EVALUARE in EDUCATIE, retinut in dosarul de evaziune si delapidare ! Prejudiciu- peste NOUA MILIOANE lei

Presedintele Fundatiei Evaluare in Educatie, impreuna cu un cumnat al acestuia si directorul executiv sunt acuzati ca isi insuseau taxele de la elevii care participau la concursuri scolare.

Ei au fost retinuti in dosarul de evaziune fiscala si delapidare cu prejudiciu de peste noua milioane lei.

Surse din Politie au precizat, pentru Mediafax, ca anchetatorii i-au retinut pe Ionut Dumitru, presedinte si director general al Fundatiei Evaluare in Educatie, pe directorul executiv Gabriela Epuras si pe Catalin Oprea, un cumnat al lui Dumitru.

Cei trei vor fi prezentati vineri instantei Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru delapidare si evaziune fiscala.

Politistii si procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au audiat 29 de persoane, dupa ce au facut, joi, 19 perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Prahova.

„Din datele si probele administrate in cauza rezulta presupunerea rezonabila ca in perioada 2008-2013 suspectii, in calitate de reprezentanti ai unei fundatii avand ca obiect de activitate organizarea unor concursuri scolare, si-au insusit fondurile colectate din taxele de participare, nu au retinut si varsat la bugetul de stat impozitele cu retinere la sursa si au inregistrat in contabilitatea fundatiei cheltuieli fictive”, a precizat Politia Capitalei.

Anchetatorii suspecteaza ca prejudiciul produs de reprezentantii fundatiei in urma infractiunii de delapidare se ridica la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile si inregistrarea achizitiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Presedintele Fundatiei Evaluare in Educatie si-ar fi platit sotia, fratele, nepoata, cumnatii si verii cu sute de milioane de lei, folosind contracte fictive de drepturi de autor, desi unii dintre ei nu aveau nici macar liceul terminat, banii provenind din taxele achitate de elevi pentru concursuri.

„Desi se obliga sa asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundatia a perceput o taxa de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplina si etapa a concursului si a obtinut venituri in suma totala de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale”, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF), care a facut sesizarea in urma careia a fost deschis dosarul de cercetare.

Inspectorii antifrauda au mai precizat ca presedintele fundatiei vira banii inclusiv din contul bancar personal si inregistra in evidentele contabile contracte fictive pentru servicii de consultanta incheiate cu diverse firme administrate chiar de catre membrii Consiliului director al fundatiei.

Profesorii angajati pentru elaborarea subiectelor pentru concursurile scolare erau platiti cu sume care nu depaseau 2.000 de lei, in timp ce sotia, fratele, cumnatii, o nepoata si verii presedintelui fundatiei incasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.