Se reiau presiunile pentru Rosia Montană pentru grabirea procesului de implementare a proiectului de exploatare de la Rosia Montana, dupa ce, spre sfarsitul anului 2013 proiectul a fost oprit.
Actionarul majoritar al RMGC a notificat Presedintia si Guvernul in acest sens, in ciuda protestelor starnite de acest proiect minier, pentru care licenta de exploare a fost acordata în 1999, de guvernul condus de Radu Vasile.
Dupa ce a anuntat ca va da statul roman in judecata, acum Gabriel Resources, compania care detine pachetul majoritar de actiuni la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) incearca sa puna presiune pe Guvern si Presedintie.
„Pentru a nu avea niciun dubiu, Gabriel Resources isi doreste o solutie amiabila pentru rezolvarea disputei, solutie care sa duca la continuarea si dezvoltarea proiectului in uinteresul partilor interesate”, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources.
„Suntem increzatori ca va fi gasita o solutie amicala, fara a fi nevoie sa ducem disputa mai departe, la arbitraj. Comportamentul nostru de pâna acum a demonstrat ca dorinta imperativa a Grupului Gabriel a fost sa evite alte dispute prelungite si sa fim partenerii Romaniei in dezvoltarea unui proiect minier sustenabil pentru Romania si pentru toate partile interesate”, subliniaza Jonathan Henry, presedintele Gabriel Resources.
Anul trecut, Gabriel Resources anunt ca pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari pentru piedicile care i s-au pus, ani la rand, in dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana.
De cealalta parte, reprezentantii societatii civile care se opun proiectului, si-au exprimat speranta, la inceputul mandatului presedintelui Klaus Iohannis, ca vor gasi un sprijin in acesta in lupta pentru salvarea Rosiei Montane.
“Trebuie sa ne exprimam inca o data ingrijorarea in legatura cu aparentul angajament al Guvernului Romaniei de a resuscita proiectul minier, exprimat din nou cu doar cateva zile in urma de Ministrul Economiei, la investitura.[v] Dupa amplele proteste publice izbucnite cu doar un an in urma ca urmare a aceleiasi intentii a guvernului, o astfel de pozitie este ingrijoratoare. Pozitia publicului, exprimata anul trecut, in apararea drepturilor constitutionale si in sprijinul protejarii patrimoniului cultural si a mediului, devenita miscarea supranumita ”Toamna Romaneasca”, a fost un model pentru toti cetatenii europeni constienti si angajati. Credem, asadar, ca mesajul exprimat de o miscare atat de puternica a societatii civile nu ar trebui ignorat.
In aceste circumstante, credem ca o pozitie publica ferma si bine argumentata referitoare la valoarea acestui sit exceptional, venind din partea dumneavoastra, ca nou Presedinte al Romaniei, va fi reusi sa plaseze dezbaterea pe linia pozitiva si promitatoare a patrimoniului cultural si a valorii sale pentru societate, in acord cu cele mai recente strategii si directii ale politicii europene”, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, (la scurt timp dupa investirea acestuia) de catre organizatia nonguvernamentala Europa Nostra.