Primari care isi pierd mandatele. Se contureaza alegeri in cateva comune

La Nicseni, primarul Ioan Gaidur a primit in urma cu o luna decizia decizia Curtii de Apel Suceava, prin care era condamnat definitiv la pedeapsa de 6 luni inchisoare cu suspendare. In data de 12.12.2016, prin Ordinul Prefectului nr. 369, s-a constatat incetarea de drept, inainte de termen a mandatului primarului Gaidur.

Totul i se trage primarului de la „folosirea sau prezentarea cu rea-credinaa de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei”.

Ordinul i-a fost expediat primarului Gaidur pe data de 12 decembrie 2016.

Si la Mihalaseni se intrevad pregatiri de alegeri. Asta pentru ca primarul Buraga Geanin Loredan a fost declarat de instanta incompatibil cu functia de primar.

„Fapta consta in detinerea functiei de administrator la SC AGRARA CORPORATION SRL concomitent cu calitatea de primar al comunei Mihalaseni in mandatele 2008-2012 si 2012-2016”, sustin magistratii.

In cazul sau nu s-a emis inca Ordinul Prefectului de incetare mandat.

„La data de 14.12.2016 s-a solicitat secretarei Comunei Mihalaseni, in scris, prin adresa nr. 13795/14.12.2016 sa comunice referatul si actele din care rezulta motivul legal de incetare conform prevederilor legale, respectiv art.16 lin Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali. La data de 12 decembrie 2016 si ulterior 14 decembrie 2016, Agentia Nationala de Integritate, prin adresa nr. 50244/G/II/08.12.2016 ne solicita sa emitem ordinul de incetare a mandatului de primar, inainte de termen al d-lui Buraga Geanin Loredan Primarul comunei Mihalaseni, ca urmare a ramanerii definitive si irevocabile a Raportului de evaluare nr. 14953/G/II/03.04.2014 prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a primarului comunei Mihalaseni incepand cu data de 17.06.2008”, a precizat prefectul Dan Nechifor.

Veste trista de sarbatori ar putea veni si pentru primarul comunei Dobarceni. In cazul sau nu s-a emis un nou Ordin al Prefectului de incetare a mandatului de Primar, dar, la data de 23 noiembrie 2016, Institutia Prefectului a resolicitat Directiei Generale Juridice din MAI un punct de vedere asupra situatiei primarului comunei Dobirceni, Livinschi Radu, care, pe 17 decembrie 2013 a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale pe o perioada de 3 ani, reprezentand termen de incercare.

Si la Vladeni se va schimba primarul. A fost primita adresa Agentiei Nationale de Integritate nr. 50783/G/II/12.12.2016 prin care Prefectul judetului Botosani a fost sesizat cu privire la ramanerea definitiva a Raportului de evaluare nr. 15728/G/II/09.04.2014 privind starea de incompatibilitate in care s-a aflat Murariu Voicu, primarul comunei Vladeni.

„In data de 14 decembrie am solicitat secretarului Primariei comunei Vladeni sa ne comunice pana cel tarziu pe 16 decembrie referatul privind constatatrea de drept a incetarii mandatului primarului comunei Vladeni, pentru incompatibilitate. Dupa referatul secretarului se emite si ordinul de incetare a mandatului. Acelasi lucru l-am facut si in cazul primarului de la Mihalaseni, am solicitat tot in data de 14 decembrie secretarului comunei sa comunice referatul, adresa a fost primita miercuri, prin care solicita sa emitem ordinul de incetare a mandatului de primar. Fapta dumnealui a fost accea de detinere a functiei de administrator concomitent cu calitatea de primar. In ambele adrese pe care le-am primit de la ANI se face precizarea ca in conditiile in care nu voi emite de urgenta ordinele de incetare a calitatii de ales local, mi se va intocmi plangere penala pentru abuz in serviciu”, a explicat prefectul Dan Nachifor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.