Primari din judet indignati de modul in care se face selectia proiectelor cu fonduri europene. „Proiectele sunt tratate subiectiv!”

Primarii botosaneni veniti miercuri la Institutia Prefectului pentru o sesiune de informare referitoare la Programul Operational Capital Uman 2014-2020 au dat glas unui val de nemultumiri legate de evaluarea proiectelor.

Nu sunt deloc putini primarii care considera ca evaluarea proiectelor este subiectiva, ca sunt primarii favorizate atunci cand se analizeaza proiectele. Unii edili sustin si ca li se ascund unele detalii tocmai pentru a li se creea avantaje acelor primarii favorizate.

„Sunt instructiuni interne la care nu avem acces, iar solutia magica este la o autoritate, un organism intermediar regional sau cel de la Bucuresti… La Minister am intrebat lucruri marunte, dar … secret!”, afirma Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomarla, care este convins ca secretomania in privinta unor detalii legate de proiecte este este rezultatul unor „instructiuni interne”.

„Oamenii vin si va intreaba punctual lucruri la care nu o sa le raspundeti niciodata pentru ca sunt instructiuni interne”, a mai spus primarul Chelaru in fata a doua reprezentante ale Organismului Intermediar Regional POSDRU Regiunea Nord-Est.

Primarul Chelaru a criticat dur intalnirile in care au loc doar discutii sterile, care nu le prea sunt de folos reprezentantilor autoritatilor locale.

„Suntem in al nu stiu catelea an in care povestim Capra cu trei iezi, cum va aduce mama voua, etc…. Vreau sa ne explicati exact ce inseamna un lucru, altfel o sa ne povestiti Capra cu trei iezi. Am vorbit 10 ani AFIR infrastructura rutiera, din 2012 am mai asteptat patru ani si am povestit. Cate proiecte au intrat in judetul Botosani? Unul la Hudesti si la Ungureni pe contestatie. Vorbim patru ani, facem adunari. De ce? Sunt prosti primarii, sunt prosti consultantii? Pentru ca au facut o formula prin care Floresti de Cluj, etalonul bogatiei in Romania, face 20 de puncte si noi la Botosani nu facem decat patru puncte. Fiti sinceri si veniti cu toate raspunsurile de care avem nevoie ca sa nu batem apa in piua. Ne-a uimit ce se poate intampla in tara asta”, a mai spus primarul.

Un alt edil, primarul comunei Hiliseu Horia, sustine cu tarie ca la Botosani proiectele nu au trecut „pe criterii subiective”. „Am avut de trimis solicitari in timpul evaluarilor, le-am trimis si aparem ca nu am trimis”, a aratat primarul de la Hiliseu Horia, Ioan Butnariu.

Nemultumirea primarilor a pornit si de la faptul ca cele doua reprezentante ale Organismului Intermediar Regional POSDRU Regiunea Nord-Est nu au stiut sa le raspunda la o serie de intrebari clare, punctuale, si au venit sa le faca doar o prezentare generala a programului. Asta dupa ce, din 16 proiecte, cate au fost trimise de la primariile din judetul Botosani, unul singur a fost acceptat dupa evaluare.

„Scriem proiecte, cheltuim bani, cheltuim timp, cheltuim din energia noastra si ne trezim ca aceste proiecte, din partea de Nord a tarii, sunt tratate subiectiv”, a concluzionat Ioan Butnariu.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.