PRIMARII DE ORAȘE, nemulțumiți de bugetul alocat comunităților

Aceștia și-au exprimat nemulțumirea, la Consiliul Director al AOR, față de sumele alocate colectivităților locale pe care le reprezintă și indignarea că au fost păcăliți de Guvern prin promisiuni care au ținut trei zile, informează un comunicat al Asociației Orașelor din România.

Potrivit Consiliului Director al Asociației Orașelor din România, primarii au concluzionat că bugetul adoptat în Parlament nu le dă „nicio garanție pentru funcționare decentă și nici perspectiva realizării proiectelor de care orașele și locuitorii acestora au nevoie”.

„Primarii și-au exprimat vehement punctul de vedere, subliniind că se va ajunge foarte curând, în termen de zile chiar, la măsuri extreme, precum cea de suspendare a activităților primăriilor, în lipsa fondurilor necesare funcționării. Principala îngrijorare este propunerea Guvernului privind trecerea în bugetele unităților administrativ-teritoriale a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoțitorilor și indemnizațiile persoanelor cu handicap”, se precizează în comunicatul AOR.

Totodată, potrivit AOR, edilii consideră că refuzul Ministerului de Finanțe de a prelua propunerile făcute de Asociația Orașelor va pune într-o dificultate sporită colectivitățile locale, capacitatea administrativă a orașelor rămânând cu mult sub responsabilitățile pe care autoritățile administrației publice locale le au stabilite prin lege, „sporind dependența acestora de pixul consiliului județean sau al ministerului binevoitor”.

AOR susține că primarii de orașe sunt deja copleșiți de atribuirea unor competențe către administrația locală, în cele mai multe cazuri fără alocare de surse financiare suficiente, și de nevoia asigurării funcționării unor servicii publice care, pe lângă locuitorii propriilor orașe, deservesc și locuitorii comunelor învecinate, iar în ultimii ani bugetele unităților administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative.

„Dialogul cu autoritățile administrației publice locale este unul selectiv, administrația centrală refuzând, în mai multe rânduri, să discute cu primarii orașelor mici și mijlocii problemele generate de proiectul bugetului de stat pentru anul 2019. AOR a solicitat ministrului Finanțelor Publice și președinților celor două Camere o întrevedere urgentă pentru discutarea propunerilor făcute de AOR, cu prioritate a celor referitoare la patru probleme stringente. (…) Primarii de orașe privesc cu îngrijorare la ceea ce va hotărî președintele României. În situația în care va promulga Legea bugetului de stat pe 2019, autoritățile vor avea un temei legal pentru desfășurarea unora dintre activități, sub presiunea unei insuficiente finanțări. Dacă va retransmite bugetul către Parlament, acesta ar putea aloca, totuși, autorităților locale sumele necesare îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de Constituție și de legile în vigoare. AOR consideră că dialogul este singura cale acceptabilă pentru a clarifica dacă propunerile construcției bugetare din proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2019 vor asigura resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuțiilor prevăzute de legislația în vigoare, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș”, mai arată comunicatul citat.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.