Home Actualitate Primarul CĂTĂLIN FLUTUR explică cum consilierii locali PSD au băgat salubrizarea municipiului...

Primarul CĂTĂLIN FLUTUR explică cum consilierii locali PSD au băgat salubrizarea municipiului Botoșani într-o criză gravă

Managementul defectuos din ultimii ani al SC Urban Serv și jocurile politice iresponsabile ale majorității PSD din Consiliul Local Botoșani au dus municipiul în pragul unei crize privind gestionarea a trei activități publice extrem de importante: salubrizarea orașului (inclusiv deszăpezirea în sezonul rece), administrarea piețelor și administrarea cimitirelor.

Cu o conducere stabilită în ultimii ani pe criterii exclusiv politice de către PSD, fără a se ține cont de competența, expertiza și capacitatea profesională a celor desemnați de partid să facă parte din consiliul de administrație, adunarea generală a acționarilor și conducerea executivă, Urban Serv a fost adusă în situația de a nu mai putea câștiga nicio licitație privind serviciile publice pentru care a fost creată societatea, scrie primarul Cătălin Flutur pe contul său a unei rețele de socializare.

Schimbarea repetată a conducătorilor Urban Serv, scandalurile publice dintre cei desemnați succesiv de către PSD să conducă societatea, amestecul interesat și nociv al liderului sindical în zona de conducere executivă, iresponsabilitatea privind soarta agentului economic au afectat grav performanțele uneia dintre cele mai importante societăți cu activitate de utilitate publică din Botoșani.

Consecința nefastă a acestei situații create de PSD a fost intrarea de către acest partid într-un absurd joc politic al orgoliilor pentru salvarea prin mijloace dincolo de limita legii, și nu prin cele firești, a SC Urban Serv.

Mai mult, consilierii locali PSD nu au ținut cont absolut deloc de repetatele avertismente făcute de primarul Cătălin Flutur, în ședințele de consiliu local și prin declarațiile de presă, privind nelegalitatea demersurilor pentru atribuirea directă a serviciului de salubrizare către Urban Serv în forma propusă de aceștia.

Iată și care este „istoria” acestei situații cu consecințe grave pentru botoșăneni și municipiul Botoșani, per ansamblu.

În condițiile în care vechiul contract dintre municipalitate și Urban Serv privind salubrizarea expira la data de 31 iulie 2019, în data de 29 martie, deci cu patru luni înainte, a fost aprobată prin HCL 107 elaborarea studiului de oportunitate pentru determinarea modului de atribuire a serviciului public de salubrizare.

În data de 16 aprilie, în calitate de primar al municipiului, Cătălin Flutur a emis Dispoziția nr. 480 prin care s-a desemnat componența comisiei pentru elaborarea studiului de oportunitate, formată din specialiști din cinci direcții și servicii, avându-l ca președinte pe Nicolae Semenescu, directorul Direcției Edilitare.

În data de 4 iulie, când toate documentele erau elaborate (propunerile privind cele mai bune soluții pentru serviciul de salubrizare fiind înaintate în forma finală), PSD-ul intră în jocul absurd prin care a deturnat cursul firesc al lucrurilor, declanșând seria de operațiuni catastrofale care au dus la situația din prezent.

Viceprimarul Marian Murariu modifică dispoziția anterioară și îl numește în fruntea comisiei pe colegul său de partid, viceprimarul Cosmin Andrei. Imediat, se solicită imperativ de către noul președinte modificarea documentației și impunerea într-o manieră nelegală a operatorului Urban Serv pentru atribuirea directă a serviciului de salubrizare.

În aceste condiții de presiune politică irațională și dincolo de cadrul legal, membrii comisiei solicită puncte de vedere din partea ANRSC și Consiliului Concurenței privind legalitatea soluțiilor impuse de PSD (adresa 17505/08.07.2019).

Răspunsurile celor două instituții au arătat clar că nu sunt respectate condițiile legale în cazul atribuirii directe către Urban Serv a salubrizării municipiului pe calea imaginată de Cosmin Andrei și PSD.

Prin HCL 218/29.07.2019, majoritatea PSD coordonată de viceprimarul Cosmin Andrei impune o soluție nelegală, aceea ca serviciul de salubrizare să fie executat în sistemul gestiunii directe printr-un contract de 5 ani.

În ciuda avertismentelor din partea primarului Cătălin Flutur din cadrul ședinței, consilierii PSD au adoptat forțat această hotărâre, a cărei nelegalitate a fost demonstrată imediat prin refuzul secretarului general Oana Georgescu de a contrasemna documentul. Motivația juridică a refuzului, bazată pe nelegalitatea HCL, a fost prezentată de secretar în referatul nr. 630/31.07.2019.

Legalitatea acestei hotărâri a fost verificată și de Instituția Prefectului, în timpul mandatului prefectului Dan Șlincu, susținut politic de PSD, care a solicitat la rândul său puncte de vedere de la ANRSC și Consiliul Concurenței și a concluzionat că „această HCL nu a respectat procedura”, solicitând revocarea ei.

Altfel spus, o forțare prostească a legii din interese politice, adică timp pierdut și împingerea spre criză a unui serviciu vital pentru botoșăneni.

Ca atare, pentru rezolvarea legală a situației, s-a reluat procedura de întocmire a studiului privind soluțiile pentru salubrizarea municipiului, prin HCL 305 din 26 septembrie.

În condițiile apropierii sezonului rece, s-a atribuit pe criterii de urgență un contract pentru o perioadă de 6 luni către SC Urban Serv prin HCL 334/28.10.2019. În baza acestei hotărâri, operatorul a depus o ofertă privind tarifele propuse, negociată cu reprezentanții primăriei și aprobată în consiliul local, conform legii.

Pentru finalizarea punerii în aplicare a HCL 334, în data de 29.10.2019 se semnează contractul nr. 26470, de atribuire directă a serviciului de salubrizare către Urban Serv SA pentru o perioadă de șase luni, urmând ca operatorul să obțină licența de operare în termen de 90 zile.

În schimb, conducerea Urban Serv a înaintat o documentație deficitară, incompletă și confuză către ANRSC și, ca atare, în data de 13 ianuarie 2020, prin adresa nr. 800231, ANRSC a sesizat operatorul privind aspectele de nelegalitate și a convocat toate părțile implicate la București în termen de 10 zile.

Întâlnirea a avut loc în data de 21 ianuarie, iar ANRSC a explicat că legislația în vigoare îi poate permite operatorului Urban Serv să primească prin încredințare directă serviciul de salubrizare a municipiului Botoșani doar în condițiile în care nu gestionează alte activități de administrare a domeniului public (piețe și cimitire).

În consecință, în data de 30 ianuarie, am stabilit constituirea unei noi comisii de lucru pentru elaborarea unui nou studiu de oportunitate privind atribuirea serviciului de salubrizare.

După ce toate instituțiile statului consultate au determinat nelegalitatea soluțiilor imaginate iresponsabil de PSD, consilierii acestui social-democrați, majoritari în consiliul local, au fost nevoiți ca în ședința din 31 ianuarie 2020 să bată în retragere și să accepte soluția legală, unica posibilă pentru rezolvarea problemelor orașului, legate de salubrizare, dar și de administrarea piețelor și cimitirelor, precum și situația societății din subordine, Urban Serv, pentru obținerea licenței necesare și continuarea activității.

Astfel, Urban Serv a denunțat unilateral contractele referitoare la administrarea piețelor și cimitirelor, continuând să exercite aceste activități până la trecerea lor în atribuțiile altor entități ale municipiului. Denunțarea permite întrunirea condițiilor pentru obținerea de către Urban Serv a licenței pentru salubrizare, serviciu care, ulterior, îi va putea fi atribuit prin încredințare directă.

Între timp, în condițiile prevăzute de lege privind cazurile de forță majoră (necesitatea asigurării salubrizării orașului și a deszăpezirii, dacă va fi cazul, în actualul sezon rece), Urban Serv continuă să efectueze legal aceste activități.

„Concluzia nefericită a acestei evoluții este aceea că ambițiile politice și electorale ale PSD, lipsite de responsabilitate pentru oraș și cetățeni, au împins pe marginea prăpastiei bunul mers al lucrurilor în câteva activități de importanță majoră pentru orice comunitate. Viceprimarul Cosmin Andrei și consilierii municipali PSD, majoritari în acest mandat, trebuie să înțeleagă măcar acum, în ultimele lor săptămâni de activitate, că soarta unui oraș este mai presus de interesele și ambițiile lor”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Exit mobile version