Cum era de asteptat, in ultima sedinta de Consiliu Local, primarul Ovdiu Porariuc nu a scapat de ”intepaturile” mai multor consilieri, revoltati ca din banii municipalitatii s-a platit un audit care este ”la secret”, ale carui concluzii nu pot fi cunoscute de botosaneni, cei pe banii carora s-a realizat controlul.
Consilierul municipal Catalina Lupascu a venit chiar cu propunerea ca primarul sa plateasca din buzunarul sau costul auditului pe care l-a comandat pentru Locativa si Urban Serv unei firme din afara judetului si pentru care a trecut in contract clauze de confidentialitate ce fac imposibila prezentarea datelor din raport botosanenilor si chiar consiliilor de administratie ale celor doua societati.
Primarului i s-a ”batut obrazul” ca n-a avut incredere in angajatii primariei, care ar fi putut realiza auditul fara niciun ban de la bugetul local, si nici in firmele din judet, incheind contract cu o firma bucuresteana, careia i-a platit un pret care ”pentru un botosanean cu salariu mediu inseamna un apartament pe care nu si-l poate cumpara”.
”Nu mi se pare corect ca primarul municipiului Botosani sa semneze un contract in care sunt stabilite enorm de multe clauze de confidentialitate si sa cheltuiasca 23.000 de euro, cat un apartamanet pe care un botosanean cu salariul mediu nu si-l permite, bani pe care i-ati dat pe un document strict secret pe care nu-l puteti folosi decat dumneavoastrea. Nici macar catre consiliile de administratie nu pot fi facute cunoscute acele concluzii din raportul de audit. Si atunci, dac l-ati facut pentru dumneavoastra, domnule primar, pentru ca nu aveti incredere in personalul primariei, in pregatirea acestuia, care ar fi putut realiza acest audit fara niciun ban, daca l-ati facut pentru dumneavoastra, cred ca ar fi bine sa-l platiti dumneavoastra, pentru ca datele sunt numai pentru dumneavoastra”, a spus viceprimarul Catalina Lupascu.
Aceasta i-a amintit primarului cand vorbea despre audit ca de o adevarata ”bomba”.
”Imi doresc domnule primar sa explodeze aceasta bomba, pentru botosaneni, si sa spuneti ce masuri ar trebui luate privitor la chiriile cetatenilor, la costul gunoiului menajer, ce masuri ar trebui luate la Locativa si Urban Serv in interesul botosanenilor, pentru a justifica banii pe care i-ati dat pe acest audit unei firme din afara judetului, ca si cum in Botosani nu ati gasi nicio firma capabila sa faca acest control”, a mai spus Catalina Lupascu.
Si alti consilieri au facut referire la faptul ca primarul si-a incalcat promisiunea de transparenta totala facuta botosanenilor prin comandarea unui audit ale carui concluzii sunt secrete platitorului de taxe.
Un consilier l-a intrebat chiar daca raportul de audit contine date ce vizeaza securitatea nationala, pentru ca doar in aceste conditii s-ar mai putea justifica faptul ca botosanenii au platit zeci de mii de euro pentru acest audit dar nu au si dreptul sa stie ce nu merge bine la cele doua societati.
Raspunsul primarului nu s-a lasat asteptat prea mult. Acesta a spus ca in raport sunt multe informatii comerciale si in conditiile actiunii pe o piata libera, cele doua societati ar putea avea de pierdut daca s-ar cunoaste anumite date.
„Ma mira pozitia dvs. aici, ca nu se inteleg niste lucruri care, din punctul meu de vedere, sunt absolut de bun simt. Avem de a face cu doua societati comerciale care actioneaza pe o piata libera. Sunt informatii comerciale, sunt informatii in ceea ce priveste structura organizatorica. Informatiile comerciale ale unei firme aflate îintr-un proces de concurenta pe piata nu pot fi facute publice, din mai multe motive. O sa va dau un exemplu: listele de clienti, structura costurilor si alte elemente de natura economic, nu sunt informatii publice”, a raspuns primarul Ovidiu Portariuc.
De la masa consilierilor s-a auzit insa intrebarea : „Pe ce piata concurentiala isi desfasoara activitatea Locativa?”
Primarul sustine si ca a vrut sa protejeze acest demers de „disputele politice”.