Refuzul de a cumpara fructe si legume tratate chimic este, se pare, principala cale de protecţie a sanatatii celor ce cumpara din pietele botosanene.
Aceasta este concluzia desprinsa din discutiile purtate in cadrul Consiliului Consultativ pentru Protectia Consumatorilor, ce a avut loc marti, 28 iunie la Prefectura.
Ridicata de Radu Cajvaneanu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC), problema chimicalelor din fructe si legume a fost semnalata si de prefectul Dan Nechifor, acesta atragand atentia asupra substantelor folosite pentru falsificarea procesului de coacere sau chiar de crestere a produselor de pe tarabe.
La solicitarea venita din partea APC pentru depistarea prin analize a cantitatilor de pesticide din fructele din piata, reprezentantul DSVSA (Directia Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) a explicat ca acestea nu se pot face la nivelul judetului Botosani.
„Este intr-adevar o problema care in piata se vede cu ochiul liber. Fructe si legume gigantice, harbuji cu miezul rosu dar cu samburii albi. Pur si simplu oamenii nu trebuie sa cumpere asa ceva, pentru ca cei care vand nu au decat constiinta profitului.”, a spus prefectul Dan Nechifor.
Dan Nechifor a atras atentia si asupra faptului ca primarii din judet acorda cu prea mare lejeritate certificatele de producatori, incurajand astfel vanzarea la Botosani a unor cantitati enorme de fructe si legume neconforme aduse din alte judete sau chiar de peste granita.
Comisariatul botosanean pentru Protectia Consumatorilor are in derulare un control privind modul de vanzare a fructelor si legumelor, pana in prezent fiind gasiti in neregula 38 de operatori. Rezultatele sintetizate arata aplicarea a 26 de avertismente si a 12 amenzi in valoarea totala de 32.000 de lei.
Pentru urmatoarele intalniri ale CCPC, prefectul Dan Nechifor a anuntat intentia de a invita reprezentanti ai furnizorilor de energie electrica si gaz, urmand sa fie discutate modalitatile de masurare a cantitatilor consumate, dar si noutatile din facturare.