PROGNOZA METEO pe doua saptamani. Cum va fi vremea, in fiecare regiune

Toamna cu surprize: cand cald, cand rece. Urmatoarele zile ne aduc temperaturi placute, ridicate pentru aceasta perioada a anului. Apoi, o noua racire a vremii se instaleaza. Cu ploi, pe arii extinse. 

Sunt informatii care fac parte din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 26 septembrie – 9 octombrie. Estimarea publicata de Administratia Nationala de Meteorologie este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
 
Asadar, vremea va deveni, in urmatoarele zile, mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada, valorile termice urmand sa ajunga pana la 25 – 26 de grade Celsius, in majoritatea regiunilor, in timp ce, din 2 octombrie si pana pe 5 octombrie, ploile isi vor face, din nou, aparitia pe arii mai extinse. 
 
Iata ce anunta meteorologii pentru fiecare zona a tarii: 
 
BANAT. In prima saptamana de prognoza, mediile temperaturilor maxime vor marca o crestere treptata, de la 21 la 26 de grade, astfel incat vremea va deveni mai calda decat ar fi normal. In a doua saptamana, mediile maximelor vor fi in scadere. Astfel, se va ajunge la o valoare medie diurna de aproximativ 20 de grade Celsius, valoare normala pentru aceasta perioada. Mediile temperaturilor minime se vor mentine in jurul a 9 grade in primele patru zile, apoi vor marca o crestere, spre 13 grade pana pe 4 octombrie, dupa care vor scadea treptat pana la sfarsitul perioadei de prognoza, cand vor fi de aproximativ 9 grade, valoare apropiata de norma climatologica specifica perioadei. Precipitatiile vor lipsi in prima saptamana de prognoza, iar probabilitatea de aparitie a acestora fiind mai mare in a doua saptamana, in intervalul 4 – 5 octombrie.
 
CRISANA. In primele patru zile de prognoza, valorile termice medii, atat maxime cat si minime, vor fi apropiate de normele climatologice specifice acestei perioade, apoi vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit pentru inceputul lunii octombrie. Mediile maximelor vor creste de la 20 de grade, pana la 25 de grade in data de 2 octombrie, apoi vor marca o scadere treptata, ajungand la sfarsitul perioadei de prognoza la medii de 19 — 20 de grade. Temperaturile minime se vor mentine la valori de 8 — 9 grade in primele 3 zile de prognoza, apoi vor marca o crestere treptata pana la 12 — 13 grade in perioada 2 — 4 octombrie. Ulterior, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani de prognoza, regimul termic nocturn va fi in scadere usoara, spre o valoare medie regionala de 8 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor la nivel local va fi mai mare in a doua saptamana de prognoza, cu precadere in intervalul 3 — 5 octombrie 2016.
 
TRANSILVANIA. In prima saptamana de prognoza temperaturile maxime vor marca o crestere treptata, de la 17 la 24 de grade, in medie, iar vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit pentru inceputul lunii octombrie. In a doua saptamana, mediile maximelor vor scadea, mai accentuat in primele trei zile, astfel incat se vor apropia de valorile normale din punct de vedere climatologic, mediile maximelor situandu-se la finalul perioadei de prognoza in jurul valorii de 18 grade. Valorile termice nocturne nu vor avea variatii semnificative in primele patru zile ale intervalului de prognoza, media minimelor situandu-se in jurul a 6 grade, apoi vor creste pana in data de 4 octombrie, spre o valoare medie de 12 grade. Pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani se va resimti o racorire a vremii, media minimelor pe regiune coborand la o valoare de 6 grade. Probabilitatea pentru aparitia ploilor, slabe cantitativ si pe arii restranse, va fi mai mare in a doua parte a intervalului de prognoza si, cu precadere, pe 4 — 5 octombrie.
 
MARAMURES. In primele patru zile ale intervalului de prognoza, valorile termice diurne vor fi, in medie, de 19 – 20 de grade, iar apoi, pana la sfarsitul primei saptamani, vor marca o crestere semnificativa, pana la medii de 24 de grade, ce vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru inceput de octombrie. In a doua saptamana de prognoza, mediile maximelor vor fi in scadere, pana in jurul a 18 grade, valoare apropiata de media climatologica specifica regiunii in aceasta perioada. 
 
Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative in primele trei zile si se vor situa in jurul unei valori medii de 7 grade, apoi vor creste spre 9 grade, in medie, pe 3 si 4 octombrie. Pana la sfarsitul intervalului de prognoza, valorile termice minime vor fi in scadere pana in jurul valorii de 7 grade, mediat pe intreaga regiune. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai mare in perioada 2 — 5 octombrie.
 
MOLDOVA. In primele doua zile ale intervalului, valorile termice se vor situa usor sub norma climatologica a perioadei, cu o medie regionala a temperaturilor maxime diurne de 17 – 18 grade Celsius si a minimelor nocturne de 7 – 8 grade. Ulterior, va avea loc o incalzire semnificativa, astfel incat, in perioada 30 septembrie – 4 octombrie, vremea va deveni calda, cu o medie de 23 – 25 a temperaturilor maxime si in jurul a 12 grade a celor minime. Spre finalul perioadei de prognoza, atat valorile termice diurne, cat si cele nocturne, vor fi in scadere usoara si treptata, spre maxime, in medie, de 18 – 19 grade si minime in jurul a 8 grade, apropiindu-se astfel de valorile medii multianuale. Ploi de scurta durata vor mai fi pe arii restranse la inceputul intervalului, iar ulterior probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai mare pe 4 si 5 octombrie.
 
DOBROGEA. De la o vreme usor mai rece decat in mod obisnuit in primele zile ale intervalului de prognoza, in care media regionala a maximelor termice va fi de 18 – 19 de grade Celsius si a celor minime de aproximativ 11 grade, in perioada 30 septembrie – 4 octombrie, in urma unei cresteri semnificative a regimului termic, vremea va deveni calda. Se vor inregistra maxime, in medie, de 23 – 24 de grade si minime in jurul a 15 grade. Ulterior, valorile termice vor scadea treptat si se vor apropia de cele normale pentru prima decada a lunii octombrie, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 19 – 20 de grade si a celor minime de 10 – 11 grade. Ploi de scurta durata se vor semnala la inceputul intervalului si, cu o probabilitate relativ redusa, din nou dupa data de 5 octombrie.
 
MUNTENIA. Intervalul va debuta cu o vreme usor mai rece decat in mod obisnuit, cu o medie la nivel regional a temperaturilor maxime de 19 — 20 de grade si de 9 — 10 grade a celor minime. Incepand cu data de 28 septembrie, temperatura va fi in crestere treptata, astfel incat in perioada 30 septembrie — 4 octombrie se vor atinge maxime, in medie, de 25 — 26 de grade si minime in jurul valorii de 12 grade, caracterizand o vreme calda. Spre sfarsitul intervalul de prognoza, se va produce o scadere, atat a temperaturilor diurne, ce vor ajunge la o medie de 20 de grade, cat si a celor nocturne, ce vor scadea pana in jurul valorii de 8 grade. Ploi pe arii restranse se vor semnala la inceputul intervalului. Ulterior, pana spre 2 — 3 octombrie nu sunt prognozate ploi, urmand ca, dupa aceasta data, probabilitatea de aparitie a acestora sa fie in crestere.
 
OLTENIA. In primele doua zile ale intervalului, sunt prognozate valori termice usor sub mediile multianuale, respectiv o medie regionala a maximelor de 19 – 21 de grade si a celor minime de 8 – 9 grade. Ulterior, valorile termice, mai ales cele diurne, vor inregistra o crestere semnificativa, astfel incat media acestora va ajunge, in perioada 30 septembrie – 4 octombrie, la 25 – 26 de grade. Totodata, minimele nocturne vor fi in crestere treptata si vor atinge, in medie, 12 – 13 grade, in data de 4 octombrie. Dupa 5 octombrie, va avea loc un proces de racire care va aduce regimul termic in limite normale, media temperaturilor maxime urmand a fi de 20 de grade, iar a celor minime de 8 – 9 grade. Ploi pe arii restranse se vor semnala la inceputul intervalului, iar pana spre 2 – 3 octombrie nu sunt prognozate ploi. Abia dupa aceasta data, probabilitatea de aparitie a acestora va fi in crestere.
 
LA MUNTE. In primele 3 zile ale intervalului, vremea va fi usor mai rece decat in mod normal in ultima decada a lunii septembrie, cu o medie a valorilor maxime de 8 – 10 grade si a celor minime de aproximativ doua grade Celsius. Ulterior, temperatura va fi in crestere, astfel incat, in perioada 30 septembrie – 4 octombrie, maximele diurne se vor situa in jurul valorii de 16 grade, iar minimele nocturne mediate pentru intreaga zona montana va fi de 7 – 8 grade. Dupa 5 octombrie, se estimeaza o scadere treptata a temperaturii aerului, spre medii ale valorilor maxime de 10 – 11 grade si ale celor minime de aproximativ 4 grade. Precipitatii pe arii restranse se vor inregistra in primele 2 zile ale intervalului, iar ulterior probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai mare dupa data de 3 octombrie.
 
Estimarea publicata de Administratia Nationala de Meteorologie este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.