Un ministru isi face bagajele dupa intalnirea cu reprezentantii sindicatelor pe tema salarizarii bugetarilor. Proiectul a starnit un scandal imens, urmand sa fie retras.
Sindicatele bugetarilor stau sa explodeze. Nu sunt multumite cu proiectul, despre care afirma ca nu reflecta in niciun fel cerintele lor care au fost negociate.
„Nu sunt bani!”, spun oficialii. Nu se gasesc 150 de milioane de lei pentru majorarile salariale. Guvernul Ponta a lasat doar promisiuni, nu si fonduri pentru ca promisiunile sa devina realitate. Scaderile de taxe si impozite au dus la cresterea deficitului bugetar. Pe de alta parte, se pune intrebarea : de ce se gasesc bani pentru majorarea salariilor unor categorii deja privilegiate, cum sunt demnitarii, si pentru cei care traiesc cu salarii la limita de jos nu se identifica resurse ?
Ce se va intampla in aceste conditi ? Ministrul Finanţelor declara despre legea salarizarii: cei cu salarii mari vor ramane la fel. Vor creste salariile mai mici. Asadar, se va construi un nou proiect de lege.
Asta in timp ce ministrul Muncii, Ana Costea, isi va da demisia, spun liderii de sindicat.
„Ministrul Muncii, doamna Ana Costea, si-a asumat raspunderea de a retrage in mod oficial din cadrul Guvernului acest act normativ. Este un pas inainte in vederea rezolvarii problemelor pe care noi le-am semnalat.(..) este un act normativ care trebuie dezvoltat foarte clar chiar daca este vorba de conditionari financiare si de a-l face functional si a corecta disfunctionalitati constatate la alegea actuala de salarizare”, a spus Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.
De asemenea, potrivit lui Marius Nistor, presedintele Federatiei Spiru Haret, actualul proiect nu ar face altceva decat sa accentueze „starea de haos existenta, din punct de vedere salarial, in sectorul bugetar”.
„Felicitam pozitia ministrului Costea pentru ca, in urma discutiilor purtate cu confederatiile sindicale si reprezentantii federatiilor bugetare, a luat decizia retragerii acestui proiect de Ordonanta care n-ar face altceva decat sa accentueze starea de haos existenta din punct de vedere salarial in sectorul bugetar”, a spus Marius Nistor.
Guvernul Ciolos are in urmatoarea perioada o grea sarcina, aceea de a se consulta cu sindicatele si a veni cu un nou proiect care sa nu mai starneasca furtuna sociala pe care a adus-o incercarea de acum cateva zile cu proiectul hulit de toate sindicatele.
Cum este privit acest scandal, din partea mediului privat? Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca atentia statului ar trebui indreptata si spre investitii, spre incurajarea mediului privat, care, din cauza salariilor mici, pentru ca nu isi permit sa-si plateasca angajatii cu salarii mai mari, raman fara forta calificata de munca. Din sectorul privat pleaca tot mai multi oameni la munca in strainatate. Cine va mai sustine sectorul bugetar, daca cel privat este lasat sa moara?
„Eu nu-mi permit sa-mi platesc muncitori bine pregatiti cu salarii peste minimul pe economie. Fiscalitatea este impovaratoare. Si atunci, tot pierd oameni, care pleaca sa munceasca in strainatate si sa plateasca acolo taxe si impozite. Cu un sector privat in care oamenii sunt prost platiti, pentru ca nu ne permitem sa-i platim bine, sectorul bugetar nu are cum sa ridice pretentii prea mari. La salarizarea bugetarilor ar trebui sa se ia in calcul in acest moment, pentru majorare, acele salarii mici, sa se rezolve acele inechitati, iar salariile mari din sistemul bugetar ar trebui sa mai stea pe loc, pentru ca noi vedem cum primii la cresteri salariale sunt tot cei care deja au lefuri nesimtit de mari”, declara omul de afaceri Bogdan Mirtrean.