Protest al presei din Botosani fata de regulamentul abuziv al primarului Ovidiu Portariuc

Mass-media din Botosani protesteaza public fata de initierea de catre primarul USL Ovidiu Portariuc a unui proiect de hotarare de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de acreditare a reprezentantilor mass-media pe langa autoritatile administratiei publice locale si Primaria Municipiului Botosani care excede prevederile legale in domeniu.

Acesta contine obligatii pentru jurnalisti in afara si impotriva Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public si a normelor metodologice de aplicare. Regulamentul reprezinta un atac fara precedent la adresa libertatii de exprimare a presei si ofera puteri discretionare primarului in acordarea/ridicarea acreditarilor jurnalistilor, oferindu-i posibilitatea de a interzice accesul in Primaria Botosani, dar si in directiile subordonate, dupa bunul sau plac. Regulamentul a fost intocmit fara nici o consultare prealabila sau macar o discutie cu jurnalistii din Botosani, incalcandu-se astfel orice regula de bun simt si de colaborare. Reprezinta o reglementare unicat cel putin la nivelul judetului Botosani.
Cerem pe aceasta cale primarului PSD Ovidiu Portariuc sa isi consume energiile si sa isi dedice timpul pentru care este platit din banii contribuabililor pentru rezolvarea problemelor acestora si pentru a-si pune in aplicare promisiunile pe care le-a facut oamenilor in campania electorala.
Anuntam pe aceasta cale trimiterea protestului la Centrul de Jurnalism Independent, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Forumul International al Jurnalistilor Romani, APADOR-CH , Ambasada SUA, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si la toate ambasadele statelor UE din Romania, Comisia Europeana, Guvernul Romaniei, Administratia Prezidentiala.

Semnatari:
Ionut Poclid – Tele’M
Dorin Bejenaru – Rapdodia TV
Tudor Chiriac – Monitorul de Botosani
Claudia Luca- Stiri.Botosani.ro
Adrian Sorodoc – Adevarul, Botosani Necenzurat
Razvan Sauciuc – BTOnline, ProSport
Sergiu Balascau – Botosaneanul, Jurnal de Investigatii
Gabriel Balasa – Informatorul Moldovei
Bogdan Caliniuc – Banul Botosanean
Ioan Rotundu – Jurnalul de Botosani si Dorohoi
Mihaela Calinescu – Digi 24
Catalin Onofrei – Antena 1 , Antena 3
Marius Cesane – Pro TV
Adrian Dimitriu – Reporterul
Aurora Dimitriu – Evenimente de Botosani

 

Abuz fara precedent al primarului Portariuc la adresa intregii prese botosanene
Redactia  reporterul  este solidara cu demersul colegilor din presa locala in sensul de a condamna abuzurile pe care primarul Ovidiu Portariuc le face fata de libertatea presei si accesul la informatiile publice. Primarul municipiului Botosani vrea sa introduca in primarie un regulament de acreditare al jurnalistilor, dar care in realitate are drept scop restrictionarea accesului la anumite informatii. 
reporterul  va lua atitudine, ori de cate ori va fi nevoie,  fata de orice gest de acest fel.

Primarul PSD de Botosani intra in istoria post-revolutionara a orasului. Nu prin realizarea vreunui proiect maret, nici prin constructia celor peste 1.000 de locuinte promise botosanenilor sau prin crearea vreunui loc de munca, ci printr-o masura luata impotriva intregii prese din Botosani. Fara sa poarte vreo discutie in prealabil, desi orice uzante de bun simt impuneau asa ceva, primarul OSD Ovidiu Portariuc a intocmit un regulament aparent de acreditare la Primaria Botosani, dar care de fapt restrictioneaza in mod brutal activitatea jurnalistilor la municipalitate.

Regulamentul incepe cu prevederi de retragere a acreditarii
Regulamentul in cauza face parte dintr-un proiect de hotarare de Consiliu Local pe care edilul sef sustinut de USL doreste sa il supuna aprobarii alesilor de la municipiu. Acesta este unul fara precedent la Botosani, nici un alt CL si nici vreodata Consiliul Judetean, in cei aproape 23 de ani trecuti de la revolutie, nu au mai conceput un asemenea proiect. In principiu normativul stabileste procedura de acreditare a lucratorilor din presa, insa in realitate are darul de a pune pumnul in gura ziaristilor. Iar acest lucru este cat se poate de clar inca de la primul articol al regulamentului. „Procedurile de refuz ale acordarii sau de retragere a acreditarii unui ziarist se pot declansa numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatilor publice locale sau a Primariei municipiului Botosani si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist”, se arata in asa numitul „Regulament de acreditare a reprezentantilor mass-media pe langa autoritatile administratiei publice locale si Primaria municipiului Botosani”.

Trei capcane intr-un singur alineat
Desi in aparenta se doreste a se arata ca jurnalistul poate scrie orice, alineatul are cel putin trei capcane. Astfel prin formularea „fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatilor publice locale sau a Primariei municipiului Botosani” se lasa practic loc ridicarii acreditarii sau refuzului de acordare a acreditarii pentru aproape orice articol. Aceasta deoarece primarul este cel care decide daca o fapta impiedica sau nu desfasurarea activitatii. In aceste conditii Portariuc poate considera ca un anumit articol afecteaza activitatea institutiei si atunci ii ridica acreditarea. De exemplu, daca un jurnalist scrie despre implicarea viceprimarului PSD Cosmin Andrei intr-un scandal public cu acuzatii de comercializare a unor substante halucinogene, primarul poate considera ca acesta este afectat si, facand parte din conducerea institutiei, intreaga activitate are de suferit si deci sunt intrunite conditiile de retragere a acreditarii.
A doua capcana este angajamentul ca acreditarea nu poate fi ridicata ca urmare a „opiniilor” exprimate de jurnalist. Ori, in proportie de peste 90%, articolele sunt pur informative, se prezinta cifre, declaratii, proiecte, jurnalistii isi exprima de obicei opiniile doar in editoriale, astfel incat, conform acestei formulari, aproape pentru orice informatie prezentata, de exemplu cat a cheltuit Portariuc din bani publici pentru campania electorala mascata de la Summer Fest – ul facut de prietenii sai, poate fi interpretata ca aducand atingere bunei desfasurari a activitatii institutiei.
A treia capcana vine de la includerea „autoritatilor publice locale” pe langa Primaria Botosani. Aceasta inseamna ca prin regulament jurnalistilor le este restrictionat accesul nu numai la Primaria Botosani, ci si, de exemplu, la Directia de Impozite si Taxe Locale, la Politia Locala sau la Directia de Servicii Publice, Sport si Agrement.

Conditii unicat pentru eliberarea unei acreditari
Capitolul al doilea al regulamentului are la randul prevederi unicat la Botosani, pe care niciodata, nici o alta institutie nu le-a impus. Astfel, jurnalistii trebuie sa completeze un formular in care, de exemplu, lucratorii din TV si radio sunt obligati sa precizeze ce emisiune fac, de la ce ora si cat dureaza, in timp ce angajatii de la ziare trebuie sa declare tirajul. In afara de asta, toti jurnalistii care vor insa sa se acrediteze trebuie sa trimita un CV, o copie dupa cartea de identitate, o copie dupa legitimatia de serviciu si doua poze. Nici o alta institutie din Botosani, nici macar Politia sau Jandarmeria, nu au asemenea solicitari pentru emiterea unei acreditari.

Portariuc stabileste in proiect indatoriri ziaristilor
Desi pare greu de crezut si de imaginat, in conditiile in care jurnalistul nu este in nici un fel subordonat primarului, Ovidiu Portariuc a prevazut in regulament un capitol de „drepturi si indatoriri ale ziaristilor acreditati”, ca si cum acestia ar fi platiti din banii Primariei Botosani. Astfel, ziaristilor li se pune in vedere sa respecte normele Clubului Roman de Presa, care nu este altceva decat un ONG cu numai 24 de firme din media printre membri, care nu da legi si nu emite acte normative si nu poate trasa vreo obligatie. Este ca si cum Portariuc si Andrei isi fac o asociatie pentru combaterea consumului de etnobotanice si asociatia stabileste obligatii unei firme care vinde halucinogene in “capatul lui 1″. De asemenea, prin regulamentul conceput, jurnalistii sunt obligati sa poarte la vedere un ecuson eliberat de Primaria Botosani, lucru care, de exemplu, nici macar la Politie nu se intampla.

Primarul isi da voie sa ridice acreditarea cui doreste
Finalul este apoteotic si deschide calea tuturor abuzurilor pentru Portariuc. „Retragerea definitiva a acreditarii se decide de catre primar, in cazul nerespectarii de catre ziaristii acreditati, a prevederilor prezentului regulament”, se specifica la penultimul articol. Se confirma astfel ceea ce spuneam anterior si anume ca Ovidiu Portariuc poate dispune prin propria vointa retragerea acreditarii unui jurnalist, tot el fiind cel care interpreteaza daca respectivul a incalcat sau nu regulamentul pe care tot el l-a conceput, bineinteles nu in dezavantajul sau.

Raport de specialitate pentru presa facut de… registrul agricol
Nici Prefectura, nici Consiliul Judetean, nici Politia sau Jandarmeria nu au impus vreodata un regulament de acreditare, tot asa cum nici un primar nu si-a permis la Botosani dupa revolutie sa vina cu un asemenea act. Incredibil si de-a dreptul jignitor este ca printre serviciile care au intocmit un raport de specialitate in vederea adoptarii regulamentului este si… registrul agricol.

Portariuc calca in picioare legea liberului acces la informatiile de interes public
Trebuie spus si ca, desi unele prevederi din amintitul regulament sunt preluate din legea privind liberul acces la informatiile de interes public si din normele metodologice de aplicare, primarul Ovidiu Portariuc a introdus in proiect prevederi care nu exista in aceste acte normative. De exemplu, nicaieri nu se stipuleaza ca, pentru acordarea unei acreditari, un jurnalist trebuie sa trimita CV, poze sau copii dupa cartea de identitate si dupa legitimatie. De altfel, aceste prevederi contravin flagrant tocmai amintitelor norme. „Participarea ziaristilor la activitatile autoritatilor sau institutiilor publice nu va putea fi limitata ori restrictionata prin reglementari interne ce exced textului Legii nr. 544/2001”, se specifica in normele de aplicare a legii 544/2001, ori prevederile cu buletinul si pozele tocmai asta fac, depasesc cadrul legal din domeniu.

Se pregatesc proteste la organisme nationale si internationale
Mentionam totodata ca mai multi conducatori din media botosaneana, din TV, presa scrisa si cea online, au demarat deja discutii privind declansarea unor actiuni de protest nationale si internationale. Se are in vedere, printre altele, trimiterea de memorii la Centrul de Jurnalism Independent, la APPADOR – CH, la Guvern, la Ministerul Administratiei si Internelor, la ambasadele SUA, Marii Britanii si celorlalte state membre UE. (Articol preluat din botosaneanul.ro, autor: Sergiu Balascau)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.