De ce, cu aceeasi apa, alte institutii savinene sunt lasate sa isi desfasoare activitatea, in timp ce Sanatoriul de la Podriga este impins spre inchidere de reprezentantii DSP? Este intrebarea indreptatita a angajatilor din acest spital care vad ca sefii DSP l-au luat pe „NU” in brate si refuza orice solutie oferita de alte autoritati pentru salvarea spitalului.
Multi salariati considera ca nu este deloc intamplator ca acest scandal a izbucnit in campania electorala, cand existau interese vizibile de a discredita conducerea Consiliului Judetean. Oamenii care lucreaza in Sanatoriul Podriga se intreaba, pe buna dreptate, de ce sunt sacrificati niste bolnavi, care raman fara tratamente, fara hrana si ingrijire medicala ? De ce le sunt puse in pericol locurile lor de munca ? Dupa ani de zile in care spitalul a functionat cu aceeasi apa, in conditiile in care intreg orasul Saveni, cu scoli, cu inca o sectie de spital si toata populatia, copii si adulti, consuma aceeasi apa, medicii de la DSP se indreapta spre Sanatoriul Podriga cu decizia de a nu-l mai autoriza. Si refuza si orice solutie, cu inversunare. Este ceea ce vad angajatii de la Podriga si cauta explicatie acestei situatii pornite de la DSP. Mai ales ca, de la Prefectura, s-a venit si cu propuneri care sa salveze unitatea medicala, propuneri refuzate categoric de medicul Felicia Beleca si directorul DSP, Silvana Tudorache. Nu mai punem la socoteala si faptul ca sunt solutii propuse pentru cateva luni, pana ce Saveniul va beneficia de o noua sursa de apa, de cea mai buna calitate din judet, in urma unei investitii majore derulate in ultimii ani.
„Discriminare”, au strigat, vineri dimineata, zeci de salariati de la Sanatoriul Podriga, in fata sediului DSP. Pe pancardele cu care au venit la protest se mai putea citi: „Indolenta si ignoranta inchid Sanatoriul Podriga”, „Acceptati solutiile legale”, „Apa este identica in toate institutiile din Saveni”, „Legea e de partea noastra”.
Angajati ai sanatoriului, membri ai Sindicatului Solidaritatea Sanitara, au declarat ca de ani de zile s-a consumat aceeasi apa si nu au fost probleme de sanatate din cauza asta. „De ce acum s-au trezit cei de la DSP ca pericolul planeaza asupra noastra si numai asupra noastra, a celor de la Spitalul Podriga? „, a intrebat o salariata din grupul de protestatari.
In fata valului de nemultumire si acuze, directorul DSP, Silvana Tudorache, a iesit din institutie si a declarat ca accepta dialogul cu reprezentantii angajatilor.
La invitatia sefei acestei institutii, in biroul ei au intrat liderul Cartel Alfa, Daniel Bulboaca, si un reprezentant al angajatilor, pentru discutii privind dezamorsarea situatiei de criza de la Sanatoriul Podriga.
Se pare ca acum, dupa trecerea alegerilor, sefii DSP incep sa vada si solutiile. Sau sa le accepte. Li s-a promis oamenilor ca va putea fi autorizat spitalul daca se mai cumpara niste filtre. Oare pana acum de ce nu s-a vazut, sau nu s-a acceptat aceasta solutie si spitalul a pierdut sume importante de bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate?
Singura explicatie pe care o vad unii angajati ai spitalului este aceea ca au fost folositi pentru interese ascunse, politice, dar care acum ies la iveala. Trebuia discreditata vechea conducere a CJ, pare sa fie concluzia pe care o trag unii.
„E pacat ca in razboiul politic sunt sacrificati oameni nevinovati, bolnavi grav. Sunt jocuri pe care oamenii le vad. Cei care le fac isi inchipuie ca suntem prosti. Toata lumea si-a dat seama ca la mijloc au fost interese ascunse. Pe noi nu ne intereseaza politica, dar cand vom mai avea ocazia ii vom taxa. Pentru ca nu este nici cinstit, nici omenesc sa calci pe cadavre, cum se spune, pentru a atinge un scop marut”, a declarat un salariat al unitatii medicale de la Podriga. Este opinia lui si, poate, a multora.
De partea cealalta, reprezentantii DSP neaga existenta oricarui substrat politic in criza Sanatoriului Podriga. A fost o simpla intamplare ca aceasta situatie s-a declansat in campanie, spun ei.
Cert este ca acest scandal va costa unitatea medicala destul de scump. Pentru perioada in care s-a functionat fara autorizatie sanitara, institutia de asigurari de sanatate nu deconteaza cheltuielile cu tratamentele, cu hrana si chiar salariile angajatilor.