Protest la Penitenciarul Botoșani!

Acțiunile de protest se vor extinde cu pichetarea penitenciarului, iar în luna octombrie vor fi organizate mitinguri în uniformă la Ministerul Justiției, la Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții.

Sindicaliștii din cadrul Penitenciarului Botoșani au decis să organizeze acțiuni de protest, pentru a atrage atenția asupra dezinteresului manifestat de Ministerul Justiției în rezolvarea problemelor din sistem. Este vorba de membrii Sindicatului „Novo Legis”, care la inițiativa Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, care au anunțat că vor organiza acțiuni de protest pe termen nedeterminat.

„Într-o prima etapă, începând cu 1 august 2018, angajații din penitenciare refuză efectuarea de ore suplimentare și alte atribuții decât cele specifice funcțiilor ocupate, asigurându-se doar activitățile ce țin strict de siguranța penitenciarului, chiar dacă acest lucru ar însemna că drepturile deținuților să nu fie acordate în totalitate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Sindicatul „Novo Legis”.

Acțiunile de protest se vor extinde cu pichetarea penitenciarului, iar în luna octombrie, împreună cu celelalte orgaanizații sindicale, vor fi organizate mitinguri în uniformă la Ministerul Justiției, la Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții.

Tot în luna octombrie, ca ultima formă de protest, angajații din penitenciar vor refuza să intre în serviciu în cazul în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea misiunilor în condiții de siguranță.

„Pe lângă lista de revendicări, cerem în continuare demisia Ministrului Justiției Tudorel Toader”, se mai spune în comunicat.

Pe lista de revendicări sunt incluse:

– condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum un an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.

– plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi plătite și nu s-a ținut de cuvânt.

– stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrică se află de mai bine de 2 luni în această situație.

– eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării și pentru personalul din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională începând cu octombrie 2018.

– aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise prin forțarea procedurii de avizare la Parlament.

– încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.

– plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

Calendarul acțiunilor de protest se va desfășura astfel:

1 august – 10 august 2018 – Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situație de natură a duce la blocarea activitîții penitenciarelor.

1 august – 10 august 2018– Solicitări scrise din partea membrilor de sindicat de plată a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora.

1 august – 10 august 2018– Plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor și dispozițiilor ilegale în materia plății orelor suplimentare și a împuternicirilor.

6 august 2018 – Liderii sindicatelor afiliate vor cere audiențe directorului general al Administrației Naționale a Penitenciare și ministrului Justiției, Tudorel Toader, într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor.

10 august 2018 – grevă japoneză

19 august 2018 – grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare și la alte activități care, deși nu afectează drepturile deținuților, pot duce la blocarea penitenciarelor.

27 august – 27 septembrie 2018 – Pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajați în uniformă.

1 – 10 septembrie 2018 – Depunerea unor acțiuni în instanță și plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.

3 octombrie 2018 – Miting în uniformă la Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții.

octombrie 2018 – Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunilor.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.