Home Actualitate „Branza de soia?! Ce Dumnezeu e aia, mai fratilor? ORI E BRANZA,...

„Branza de soia?! Ce Dumnezeu e aia, mai fratilor? ORI E BRANZA, ORI E SOIA?”

De ani buni consumatorul roman este pacalit cu produse care apar pe rafturile cu lactate si nu au in ele nicio picatura de lapte adevarat. 

Fermierii romani cer sa se faca lumina in aceasta directie si sa se separe clar produsele lactate, cele care au lapte adevarat in ele, de alte categorii de produse, cele mai multe vegetale. 
 
Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, spune ca este nevoie de modificarea legislatiei, atat la nivel european, cat si a legislatiei romanesti. 
 
„Exista o initiativa ca la nivel european sa se lamureasca situatia produselor alternative din lapte si un lucru pe care tot l-ati pomenit aici ca vreti sa-l faceti, o lege concentrata privind etichetarea. Noi consideram ca ar fi imperios necesar sa dispara folosirea anumitor cuvinte din denumiri, de exemplu branza de soia. Ce Dumnezeu e aia, mai fratilor? Ori e branza, ori e soia? Ce este untarul? Deci trebuie prin legislatie sa le scoatem dreptul de a eticheta un produs, indiferent ce ar fi el, cu o denumire care sa induca in eroare consumatorul. Trebuie eliminat, este datoria noastra a tuturor”, a declarat Claudiu Franc la o dezbatere pe marginea noii legi a comercializarii produselor agroalimentare, un eveniment organizat la Camera Deputatilor de Grupul parlamentar al PNL, potrivit Agrointel.ro. 
 
Este nevoie, potrivit presedintelui FCBR, de combaterea directa, la nivel european, a cauzelor care au generat criza laptelui. 
 
„Este disparitia cotelor de lapte unde noi am acuzat vehement reprezentantii Romaniei despre cum si-au facut „tema de casa” la Comisia Europeana. Ei au spus ca va creste productia doar cu 2%, iar cresterea preturilor la lapte va fi mult mai atenuata. Unde am ajuns? Cresterea productie este intre 6 si 16% in Norvegia (stat care nu e membru UE – n.r.), iar preturile s-au dus cu 40% la poarta fermei in toata Europa. Un lucru foarte periculos si aici sigur am avut foarte multe discutii cu domnul ministru (Achim Irimescu – n.r) si chiar sustinem ca trebuie sa gasim solutii. La europeni nu le-a venit sa creada, cum Dumnezeu ajunge laptele din Polonia, Ungaria si Cehia  – singurii care s-au opus reducerii voluntare a productiei la nivel european, care era un punct de rezolvare a crizei. Aceste tari au piata in Romania si cand am spus-o in plenul discutiilor acolo ca laptele din aceste tari ajunge intre 16 si 18 centi cu transport inclus la poarta procesatorului din Romania, francezii si italienii s-au luat cu mainile de cap si au spus ca este imposibil. Acolo se acorda ajutoare mascate, iar noi nu suntem in stare sa dam nici acei 50 de bani pe care ii primeste fermierul ungur pentru fiecare litru de lapte pe care il scoate din tara. De ce, nu stiu sa va raspund. Nu avem banii, suntem mai saraci”, a mai explicat Franc.
 

Exit mobile version