Teatrul „Mihai Eminescu” a pregatit pentru sambata, 10 octombrie 2015, ora 19.00, spectacolul „Conu’ Leonida fata cu reactiunea”, de I. L. Caragiale.
Regia artistica si coloana sonora: Mihai Dontu
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Distributia: Efimita – Narciza Vornicu
Safta – Petrut Butuman
Leonida – Mihail Dontu
Fantoma lui Garibaldi – Constantin Adam
Scrisa in 1880, „Conu’ Leonida fata cu reactiunea” este o capodopera, o farsa intr-un act, in care pensionarul Leonida – Mihail Dontu – si cea de-a doua sotie a lui, Efimita – Narciza Vornicu – speriati de focurile de pistol, de harmalaia produsa de vocile amestecate, de strigatele si chiotele auzite din strada, creeaza prin dialogul lor un univers intreg al mic-burghezului marginit si fricos, ahtiat dupa capatuiala.
Omul, de un comic irezistibil, e un atotstiutor grav si important in fata nevestei, care il asculta uimita, dar si cu umor, avand despre toti si toate cate o stupefianta teorie.
In mintea inocenta a acestui personaj care se tine cu sfintenie de „ceea ce scrie la gazeta”, ideile de libertate, revolutie si progres se invalmasesc intr-un haos ametitor. Idealul sau de republica este, astfel, cat se poate de domestic si profitabil: „leafa buna”, „nu se mai plateste bir” etc.
Dar, daca asteapta de la „revulutie” un „ce profit”, Conu’ Leonida e, in acelasi timp, un mare sperios, temandu-se si tremurand de „furia poporului”. In fond, e un invechit, oricat ar vantura el tot felul de idei democratice aproape de nerecunoscut in forma lor schimonosita si incoerenta, semn de confuzie mentala absoluta.
Leonida este un imbecil benign, perorand cu inimitabila candoare cu un aer foarte savant, despre lucruri din care se vede bine ca nu pricepe o iota: definitia republicii, sursele ipohondriei, legea pensiilor, „lege de muraturi”, papa si revolutia etc. In cugetul sau tulbure se rasfrang astfel, amestecat si sucit, realitati si notiuni care ii depasesc puterea de intelegere. Abia spre dimineata, cand „Feciorul” – Petrut Butuman – vine sa aprinda focul, se lamuresc lucrurile: „toata noaptea a fost masa mare la bacanul din colt”, „a facut oamenii chef, c-aseara a fost lasata secului…”.
In repertoriul Teatrului „Mihai Eminescu”, aceasta viziune regizorala este cea de-a patra. Prima a fost intr-un spectacol cupe cu „Un pedagog de scoala noua” – 28 februarie 1967, regia Eugen Aron si Stefan Moisescu, scenografia – Constantin Molocea si Hary Popescu-Alexa, bucurandu-se de colaborarea exceptionala a maestrului Grigore Vasiliu-Birlic. A doua, dupa aproape 30 de ani, este cea din 16 iunie 1996, regia Florin Zamfirescu, scenografia Viorica Lazarescu si Mihai Pastramagiu. Aici Efimita a fost interpretata, in travesti, de Jan Apostoliu. A treia montare a fost cea din 17 martie 2002, regizor Ion Sapdaru, scenografia Mihai Pastramagiu. Actuala punere in scena, regia Mihail Dontu si scenografia Mihai Pastramagiu, are ca noutate faptul ca apare si „personajul din vis – Garibaldi”, un personaj straniu si misterios, care poate fi „Moartea” sau obsesiile „republicane” ale lui Leonida.
Constantin Adam
Pret bilet – 15 lei , elevi – 7 lei
Biletele le gasiti la AGENTIA TEATRALA din incinta Centrului National de Informare si Promovare Turistica, in Centrul Istoric, Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4
Entered number clash
of clans hack download apk android: http://clashofclanshackjack.blogspot.com/ gems will
mechanically be added to their account, and
players can resolve methods to use it from there.
Eu am slabit de la 89 la 63 de kg in doar o luna, dupa ce am consumat
cafea verde cumparata de pe site-ul oficial, pentru a
citi povestea mea si alte zeci de fete care au slabit cu aceasta cafea verde cu poze de inainte si dupa ai aici
blogul meu : bit.ly/1izVc1h
Look into my web-site: Tatiana Rusu: http://bit.ly/1izVc1h
Keep on writing, great job!
Take a look at my webpage :: advertise: http://www.chasguldemond.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=26373
These kinds of judgments can impede us and sabotage
our efforts at cultivating mindfulness.
Look at my web page meditation Techniques for Beginners pdf: http://s3.amazonaws.com/thoughtele/index/57.html