„SCORPIA” lui Shakespeare, din nou la TEATRUL „MIHAI EMINESCU”

Sambata, 12 septembrie, si duminica, 13 septembrie 2015, la ora 19.00, Teatrul Mihai Eminescu revine, in sala Casei Tineretului, cu spectacolul „Scorpia”, dupa „Imblanzirea Scorpiei” de William Shakespeare.

Regia: CRISTIAN GHEORGHE 
Decor: Mihai Pastramagiu 
Costume: Alina Dinca Puscaşu 
Coregrafia: Victoria Bucun 
Compozitii muzicale: Ciprian Braşoveanu 
DISTRIBUTIA: CRISTINA CIOFU * VALENTIN POPA * VLAD VOLF * ALEXANDRU DOBYNCIUC * SORIN CIOFU * IOAN CRETESCU * BOGDAN MUNCACIU * MARIUS ROGOJINSCHI * GINA PATRASCU * LIDIA UJA * CRENOLA MUNCACIU * ALEXANDRA VICOL 
Dansatori: Ana Baciu, Anamaria Codiţa, Stefana Feciuc, Iulia Ispas, Raul Poama-Neagra, Claudiu Simionesei, Theodor Soptelea, Nadia Strachinaru 
 
„Suntem datori sa aratam lumii ca merita pe deplin sa iubesti, doar in acest fel traind cu adevarat!” 
 
Dialog cu actorul, regizorul si directorul Teatrului „Fani Tardini” din Galati
 
Cristian Gheorghe: – Inainte de toate, de ce crezi ca dramaturgia universala, cea clasica, revine in actualitate cu atata aplomb – asta in vreme ce viata de zi cu zi mai ca ne copleseste cu tehnologiile ei si cu un comportament uman mereu in cautare de ceva cat mai surprinzator?
 
– Spuneam si atunci cand am montat „Avarul”, dupa Moliere, marea dramaturgie clasica este extrem de contemporana, extrem de moderna. Shakespeare nu ne spune o poveste despre vremuri care au fost, ci o poveste despre timpurile de acum si despre vremurile viitoare.
 
„Imblanzirea scorpiei” a fost prezentata in mii de variante, in mai toate colturile lumii. Care este viziunea pe care ne-o propui, am auzit chiar si zgomotul unei motociclete?
 
Spun o poveste in care totul este construit in jurul acestei relatii de iubire nebuna, de iubire dementa, de iubire la prima vedere dintre Catarina si Petruchio, iubire care se naste din aceea ca s-au intalnit doua suflete pereche, doi oameni care empatizeaza perfect, doi oameni care sunt unul oglinda celuilalt si tocmai din acest motiv a putut sa aiba loc aceasta explozie fantastica, amandoi fiind firi puternice – ceea ce duce si la un asa-zis conflict, la un asa-zis razboi. Dar, de fapt, este un conflict si un razboi provocat de faptul ca fiecare dintre cei doi actanti din cadrul acestei relatii doreste sa afle daca merita sa mearga mai departe in cadrul acestei relatii si daca cel din fata chiar iubeste cu adevarat. Acesta este „razboiul” din povestea pe care o aducem in scena. Am gandit o Catarina care nu este defel salbatica, ci are o viata care o face sa fie salbatica si rea. Rea in aparenta, rea pentru ca este o inadaptata, la fel ca si Petruchio, este o vulnerabila si atunci si-a creat o platosa de asa-zisa rautate, de salbaticie, de indaratnicie, numai in acest fel putand lupta cu uratenia din jurul sau. 
 
Joci rolul principal masculin in spectacolul cu acelasi nume montat la Teatrul din Galati. Privind lucrurile din interior, socotesti ca sunt viziuni regizorale diferite sau asemanatoare cu ceea ce ai facut la Botosani, in acest rand, din postura de regizor? 
 
Cred ca este o foarte mare deosebire intre cele doua abordari. Publicul va emite judecati de valoare abia dupa ce va vedea ambele spectacole. 
 
Ce-ai spune publicului pentru a-l indemna sa vada spectacolul pe care-l propui? 
 
Sa intre in sala pentru a vedea o poveste despre lumea in care traieste, sa vada o poveste de iubire de o forta extraordinara, asa cum sunt toate povestile de iubire la Shakespeare, sa vina sa vada un spectacol puternic, un spectacol dramatic si, in acelasi timp, un spectacol comic. Sa vina sa vada acest vis frumos pe care-l viseaza Petruchio si care, in final, devine realitate. 
 
Crezi ca barbatii si femeile de acum mai iubesc cu atata patima, cu atata nebunie precum personajele din spectacolul tau? 
 
Eu cred ca in cazul in care barbatii si femeile de azi nu mai au aceste minunate trairi generate de iubire, noi, teatrul, suntem datori sa aratam lumii ca merita pe deplin sa iubesti, doar in acest fel traind cu adevarat. 
 
Traian APETREI 
 
pret bilet – 15 lei , elevi – 7 lei (biletele le gasiți la AGENȚIA TEATRALA, in incinta „Centrului National de Informare si Promovare Turistica”, din Centrul Istoric – Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4 tel. 0231 / 510 970) 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.