RCA 2016: NOUTATI privind CONSTATAREA PAGUBELOR dupa ACCIDENTE

Pentru societatile care incheie asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) a intrat in vigoare o noua obligatie, care face referire la constatarea pagubelor.

Stre sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 127, Norma ASF nr. 13/2016 pentru modificarea si completarea Normei ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
 
Mai exact, ce noutate aduce aceasta?  Potrivit noului act normativ, care deja a intrat in vigoare, societatile care incheie polite de asigurare auto sunt obligate sa se ocupe de constatarea pagubelor in cel mult cinci zile lucratoare de la data la care le este anuntat accidentul. 
 
„Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua constatarea pagubelor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data notificarii asiguratorului de catre persoana pagubita”, scrie in norma publicata deja in Monitorul Oficial. 
 
In aceste conditii nu se vor mai inregistra intarzieri in constatarea pagubelor dupa accidente, stiut fiind faptul ca pana acum unii asiguratori ajungeau sa se ocupe de constatarea pagubelor chiar si in o luna de zile. Asta pentru ca nu exista niciun termen in care asiguratorii trebuiau sa efectueze constatarea pagubelor. 
 
In ultimele luni, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a intervenit de mai multe ori asupra normelor RCA, aceasta fiind cea mai recenta modificare.
 
In plus, dupa publicarea ultimei norme, asiguratorii din alte state au acces mai usor pe piata romaneasca. La ora actuala, activeaza pe piata RCA din Romania societatile : Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Euroins, Omniasig, Carpatica, Groupama, Uniqa si City.
 
Trebuie amintit si ca, din inuarie, tarifele si majorarile de tarife sunt corelate cu daunalitatea.
 
„In calculul tarifului de prima, asiguratorilor le este interzis sa foloseasca indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care sa nu fie fundamentate statistic si actuarial, asigurandu-se in acest fel o proportionalitate intre tarifele practicate in perioade succesive si evolutia daunalitatii pe segmentul respectiv de asigurati”, se precizeaza in noile dispozitii.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.